Тайните на мумиите са разкрити! Вижте ги тук

Мумии

Модерните технологии са на път да ни разкрият всички тайни на миналото. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография – методи, с които се изследват живите хора, се използват и за изучаване на мъртвите.

От няколко години насам изследователи изследват мумиите с едни от най-модерните медицински технологии. Компютърната томография, която използва рентгенови снимки на виртуални разрези на тялото за създаване на триизмерни изображения, вече е сред основните инструменти за анализ на древни мумии. В комбинация с ядрено-магнитния резонанс тя предоставя детайлен поглед върху мумифицираните тъкани.

Благодарение на модерните технологии за сканиране, учените са обориха една от приеманите за истина теории, че цар Тутанкамон е страдал от болезнена инфекция, наречена анкилозиращ спондилит. Това се оказва мит, който е тотална лъжа.

Отново с помощта на компютърна томография е установено, че египетска мумия все още има бели дробове. Това е крайно необичайно. Преди мумифициране практиката повелява да се отстраняват всички вътрешни органи. Изследваната мумия е неидентифицирана, макар да е интересно изключение от правилото.

Мумия

Модерните технологии помагат за достигането на много и най-различни констатации за живота на мумифицираните хора. С компютърно-томографско изследване учените са потвърдили теорията, че размерът на параназалните синуси има връзка с околната среда. За целта са изследвани три мумии, при които се оказало, че размерът на синусите е пряко свързан с климатичните и температурните условия.

Компютърен томограф е използван и при откритието на мумифицирани останки на монах в статуя на Буда отпреди 1000 години. Изследванията на останките му показват, че монахът е практикувал древната традиция на самомумификация. При нея аскети са гладували и са медитирали в продължение на години, докато умрат.

Самомумифициране

Мумиите от древността са един от най-богатите източници на информация за биологичните особености на хората в миналото. Те произлизат от различни култури, времена и периоди и ни казват много за бита, културата и традициите на предците.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати