Най-заплетеният случай на 80-те, в който е замесен и Ватикана

На 22 юни 1983 година 15-годишната Емануела Орланди отива на ежеседмичния си урок по флейта, а в края на часа се обажда на сестра си и обсъждат първото ѝ предложение за работа. След това следите ѝ се губят, а случилото се с нея се превръща в мистерия.

За изчезването ѝ са обвинявани Ватикана, Сивите вълци и римска терористична групировка, но момичето остава в неизвестност, дори и след като Папа Йоан Павел II отправя призив за освобождаването ѝ.

След официалното обръщение на папата във Ватикана са получени 16 телефонни обаждания, от които са проверени само няколко. В едно от тях потенциалният похитител казва, че ще освободи Емануела, ако пуснат Али Агджа, мъжът, който стреля по папата. Но обаждането се оказва фалшиво.

Според първата от разглеждани хипотези за виновник се смятат Бандата на Маляна – най-голямата терористична групировка в Рим. Те отвличали малолетни момичета и ги принуждавали да проституират, като често им залагали капани, предлагайки им работа.

Денят, преди да изчезне, Емануела също е обмисляла да започне работа в магазин за козметика. Зад тази теория обаче не стоят конкретни доказателства и почти е забравена, когато през 2005 година в телевизия RAI мъж се обажда анонимно и твърди, че тялото на момичето е погребано заедно с тялото на мафиотския бос Енрико де Педис.

Той е починал през 1990 година, а останките му се съхранявали в църквата Сант Аполинаре. През 2012 година трупът му е ексхумиран, но тялото на Емануела не е открито до това на Перди.

Малко след случая бившата любовница на мафиота Сабрина Манарди твърди, че той е изпълнявал поръчка на Ватикана. Отвлякъл е момичето и я държал заключена 6 месеца, след което я убил. Но Сабрина била наркоманка и на няколко пъти променя моменти от разказа си, заради което показанията ѝ са сметнати за недостоверни.

Името на Светия престол изпъква най-често в случая за изчезналата Емануела. През 2011 година брат ѝ Пиетро се появява в телевизионен ефир, държейки документ, според който момичето се намирало в Лондон и е държана в лудница под въздействието на опиати.

Докладът е подписан от кардинал Лоренцо Антонети и в него се казвало, че са похарчени 483 милиона лири за отвличането и укриването на Емануела. Пиетро казва, че се е сдобил с този доклад от бивш агент на тайните служби на Ватикана.

От Светия престол обаче опровергават твърденията в документа и дори напомнят, че през годините са правени многобройни опити за съдействие при откриването на италианката.

Семейството ѝ обаче отхвърля тази версия и продължава да пита защо момичето е отведено при пълна дискретност в британската столица, както и дали все още е жива 34 години, след като е видяна за последно.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати