Най-заплетеният случай на 80-те, в който е замесен и Ватикана

Най-заплетеният случай на 80-те, в който е замесен и Ватикана

На 22 юни 1983 година 15-годишната Емануела Орланди отива на ежеседмичния си урок по флейта, а в края на часа се обажда на сестра си и обсъждат първото ѝ предложение за работа. След това следите ѝ се губят, а случилото се с нея се превръща в мистерия.

За изчезването ѝ са обвинявани Ватикана, Сивите вълци и римска терористична групировка, но момичето остава в неизвестност дори и след като Папа Йоан Павел II отправя призив за освобождаването ѝ.

След официалното обръщение на папата във Ватикана са получени 16 телефонни обаждания, от които са проверени само няколко. В едно от тях потенциалният похитител казва, че ще освободи Емануела, ако пуснат Али Агджа - мъжът, който стреля по папата. Но обаждането се оказва фалшиво.

Според първата от разглеждани хипотези за виновник се смятат Бандата на Маляна – най-голямата терористична групировка в Рим. Те отвличали малолетни момичета и ги принуждавали да проституират, като често им залагали капани, предлагайки им работа.

Денят, преди да изчезне, Емануела също е обмисляла да започне работа в магазин за козметика. Зад тази теория обаче не стоят конкретни доказателства и почти е забравена, когато през 2005 година в телевизия RAI мъж се обажда анонимно и твърди, че тялото на момичето е погребано заедно с тялото на мафиотския бос Енрико де Педис.

Той е починал през 1990 година, а останките му се съхранявали в църквата Сант Аполинаре. През 2012 година трупът му е ексхумиран, но тялото на Емануела не е открито до това на Перди.

Малко след случая бившата любовница на мафиота Сабрина Манарди твърди, че той е изпълнявал поръчка на Ватикана. Отвлякъл е момичето и я държал заключена 6 месеца, след което я убил. Но Сабрина била наркоманка и на няколко пъти променя моменти от разказа си, заради което показанията ѝ са сметнати за недостоверни.

Името на Светия престол изпъква най-често в случая за изчезналата Емануела. През 2011 година брат ѝ Пиетро се появява в телевизионен ефир, държейки документ, според който момичето се намирало в Лондон и е държана в лудница под въздействието на опиати.

Докладът е подписан от кардинал Лоренцо Антонети и в него се казвало, че са похарчени 483 милиона лири за отвличането и укриването на Емануела. Пиетро казва, че се е сдобил с този доклад от бивш агент на тайните служби на Ватикана.

От Светия престол обаче опровергават твърденията в документа и дори напомнят, че през годините са правени многобройни опити за съдействие при откриването на италианката и разгадаването на един от най-заплетените случаи на 80-те.

Семейството ѝ обаче отхвърля тази версия и продължава да пита защо момичето е отведено при пълна дискретност в британската столица, както и дали все още е жива 34 години след като е видяна за последно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати