Какво чудо стои зад Благодатния огън

Свещи

И до днес тайнството на Благодатния огън, който се запалва от само себе си на Великден, остава неразгадано, въпреки че учените предлагат различни хипотези за най-голямото чудо в християнството.

Огънят се нарича и още свещен и небесен, понеже все още не е известно откъде се появява. На Велика събота той пламва в храма Възкресение Христово, построен върху Божи гроб в Йерусалим.

Легендата за Благодарния огън тръгва от IV век, когато палят свещите и кандилата, за да отбележат Великден. Точно срещу големия празник обаче в храма нямало масло, с което патриарх Нарцис щял да запали огъня.

В нощта на литургията той се молил за чудо и тогава огънят се запалил сам.

Според друго предание през 1579 година, когато Йерусалим се намирал под владение на турците, местната църква подбила управниците, за да бъдат допуснати до Божи гроб и да отбележат Пасха.

Но патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати в параклиса, а били принудени да се молят навън. Вътре успял да влезе само арменския владика и докато се молил пред олтара, в храма влязла мълния и една от колоните пламната. Владиката изнесъл от огъня, за да може всеки вярващ да се докосне до него.

Молитва

Подготовката около слизането на Благодатния огън започва в събота сутринта преди Възкресение Христово. Параклисът се проверява внимателно, за да е напълно сигурно огънят пламва в резултат на чудо, а не на човешка намеса.

След това вратите се запечатват с пчелен восък, а вярващите се молят за слизането на огъня. Според поверието, ако огънят не пламне, това ще е последният ден на човечеството.

Цялата история обаче изглежда доста съмнителна на научния свят, заради което през 2008 година руския физик Андрей Волков се качва на Божи гроб със специална апаратура, за да погледне чудото и през погледа на наука.

Той е изследвал елетромагнитното поле на храма, като през първите шест часа не е регистрирано нищо необичайно. Но след молитвата на патриарха, магнитното поле се усилило два пъти.

При запалването на свещите електромагнитният заряд е бил два пъти по-силен от началото на деня. Ученът е категоричен, че това не може да се случи с апаратура или запалително средство заради условията на храма.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати