Искат да правят бира на Луната

Бира

Още с първата си стъпка на Луната астронавтите и учените по света се замислиха дали може да се живее на земния спътник и има ли въобще условия за тази следваща голяма стъпка в развитието на човечеството.

С годините експериментите в посока постигането на тази голяма цел стават все повече и все по-интересни и нестандартни. Така наскоро група индийски студенти предложиха да се създаде истинска бира на Луната. Целта, разбира се, не е да се постигне някакъв съвършено нов вкус и качество, а да се тества оцеляемостта на дрождите в Космоса и как ферментацията може да се осъществи при гравитационните условия на земния спътник.

Младежите, предложили идеята, участват с нея в световно състезание, организирано от НАСА. Неговата цел е да се открият нови начини, които ще помогнат на космическата агенция да разработи технологии, с които животът на Луната и Марс да стане възможен. В надпреварата са участвали над 25 хиляди души със своите идеи, но в крайна сметка идеята за лунна бира се оказала най-впечатляваща.

Отборът, спечелил състезанието, предстои да реализира своята идея на 28 декември. Тогава студентите ще излетят на борда на космическа совалка, за да осъществят иновативната си идея за извънземното пиво.

В орбита около Земята младите учени ще възпроизведат първата част от експеримента си. Те ще проверят дали е възможна ферментацията на бирата в условията на липса на гравитация. Ще се следи и за състоянието и развитието на дрождите в пивото, както и за това дали в тези условия напитката има различен мирис и вкус.

Студентите няма да пътуват до Луната. Втората част от експеримента ще се проведе на Земята в специални условия, наподобяващи лунните. В специална лаборатория те ще проверят дали е възможно въобще да бъде създадена бира на земния спътник.

Луната

Въпреки че има доста време до започването на серията експерименти, а крайният резултат е неизвестен и дори не се знае дали изобщо е възможно, редица питейни заведения от цял свят са изявили интерес към лунната бира и желаят да я предлагат на своите клиенти. По първоначални прогнози обаче бутилка от извънземната напитка ще струва минимум 200 долара.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари