Проклятието на книгата Строфите на Цзян

Творбите, които крият тайните на знанията на древните цивилизации, имат извънземен произход и носят само беди. Тази теория се потвърждава от случая със Строфите на Цзян.

Аполоний Тиански е мъдрец и пътешественик. Той първи прокарва идеята за прокълнатите книги. Доказателство за това е случилото се на писателката Елена Блаватска.

Тиански твърди, че с очите си е виждал книгата Строфите на Цзян или Книгата Дзян, дошла в Индия от Венера. Елена Блаватска публикувала откъси от Строфите в своята Тайна Доктрина, а след това е застигната от проклятието.

Блаватска се запознава с магьосник от коптски произход по време на странстванията си из Египет. Той ѝ разкрива, че в един от тибетските манастири се съхранява книга, която разкрива тайната на реда и строежа във Вселената.

Знанията, записани в Книгата Дзян, били разкрити на монасите непосредствено от планетата Венера - или от Висшия разум, или от местни пришълци.

След поредица от пътувания на Блаватска през Америка и Индия тя успява да се сдобие с книгата. С това започват и проблемите ѝ. Ежедневно Елена получава писма със заплахи. Авторът изисква от нея да унищожи всички записи, свързани с книгата, и никъде повече да не я споменава. В противен случай ще я застигнат най-страшни болести.

Смелата Блаватска не обръща никакво внимание на писмата и продължава да се рови в съдържанието на книгата. Скоро след това се разболява тежко. След три години посещава Индия, където местни лечители ѝ помагат да се излекува.

Скоро ново нещастие застига Блаватска. През 1871 година писателката пътува с кораб към Египет. На борда на Евномия избухва взрив и всичко, освен нея, умират.

Писателката се връща в Лондон с намерението да представи пред света Строфите на Цзян и така да прекъсне черната хроника в живота си. По време на събитието неизвестен се опитва да я убие, като казва, че бил управляван дистанционно. След това тайнствената книга изчезва от сейфа.

В следващите десетилетия Блаватска се бори да открие отново тайнствената книга. В крайна сметка успява да се сдобие с нейно копие, написано на неизвестния ѝ език сензар. Превеждането е трудно, но в крайна сметка Блаватска издава книгата на английски език през 1915-та година. Учените категорично отричат твърденията ѝ в книгата, което срива реномето на писателката.

Оригиналното издание на книгата Тайната доктрина от 1915 година днес се съхранява в библиотеката на Конгреса във Вашингтон. Мистерията обаче остава неразкрита. Никой не знае дали в редовете се крие истина, че неща, като лесен достъп до базата данни на световния разум, управление на предмети в пространството само с ума и четене на книги от разстояние, са нещо възможно.

Учените са категорични, че това е литературна мистификация. Дори те обаче не могат да отрекат, че с годините всяко едно от твърденията на Блаватска намира своето логично обяснение и се оказва реалност.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати