Искате да сте сами: Най-самотното място на Земята ви очаква

Полюса на недостъпността

Може би няма човек, който поне веднъж да не си е казвал, че иска да остане сам-самичък поне за малко. Желанието да избягаме от ежедневния стрес ни провокира да открием кое е най-самотното място на Земята.

Най-самотното място – макар да сме свикнали да го приемаме метафорично, на практика такова място съществува. Това е т.нар. Пойнт Немо. Мястото се нарича още полюса на недостъпността.

Пойнт Немо е географска точка в Тихия океан. За да стигнете до това най-самотно самотно място на планетата, ще трябва да се постараете доста. Разположено на точно 2689 километра от най-близконамиращата се суша, то не е от най-приветливите места на планетата. Най-близките до Пойнт Немо са островите Моту Нуи, Дюсие и Махер - в зависимост от посоката.

Интересното в случая е, че Пойн Немо не е остров и няма как да слезете на него, за да се насладите на самотата. Това е просто точка, която се намира насред Океана. Ако все пак достигнете с кораб до нея, ще попаднете в парадокс. Причината е, че най-близките до вас хора няма да се намират на Земята.

Това е така, тъй като астронавтите от борда на Международната космическа станция се придвижват на едва 400 километра над земната повърхност на това място. Ето защо именно те ще са най-близко намиращите се до вас хора в света за този момент.

Пойнт Немо

Пойн Немо може и да не е най-подходящото място човек да се усамоти, но архипелагът Тристан да Куня е една добра алтернатива. Едно от най-добре скритите места на планетата, тук все пак има месни жители. Тристан де Куня има общо 300 обитатели, които с гордост наричат дома си Най-отдалечения остров на Земята.

Това може би наистина е така - най-близко населеното място е на две хиляди километра от него. Ако все пак сте ентусиасти и искате да посетите това отдалечени и скрито място, ще ви трябва самолет или кораб. Вероятността да попаднете на хора там е малка, но е добре да помислите - наистина ли се нуждаете от толкова самота на едно място.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари