Животът на Земята се е зародил от дъното на океана

Животът на Земята се е зародил от дъното на океана

След като години наред се лансираше една и съща хипотеза за зараждането на живота на Земята, осемдесет години след господстването ѝ, учените предлагат съвършено нова хипотеза.

Доскоро се смяташе, че животът на планетата ни се е зародил в някакъв първичен бульон, който е съдържал органични молекули. С помощта на еволюцията и първите клетки, които се пръкнали от шупването на органичните вещества, се получила енергия.

Тази версия се е смятала почти век за малко вероятна и въпреки това, тъй като е единствена, е била приемана от всички за чиста монета.

Днес британски учени са стигнали до извода, че това не само че е малко вероятно, а е абсолютна глупост. Според учените животът на Земята за пръв път се е появил от газове.

Първата енергия за първия живот на Земята е била получена от химическа реакция от хидротермални източници, които са се намирали на дъното на океана.

На 8 юни пък светът отбелязва световния ден на Океана, на когото на практика дължим живота.

В защита на тази хипотеза говори фактът, че съвременните живи клетки имат същия размер на протонния градиент и същата ориентация, каквито имат и неорганичните мехурчета от дълбоководни източници.

Животът на Земята

Най-важното в тази теория е, че тя запълва важно бяло петно в предишната хипотеза – тотално отсъствие на външна енергия, която е послужила като тласък за създаването на първите клетки.

В качеството на такава енергия учените предлагат да бъде разглеждан хемиосмосът. Ранните клетки в началото са използвали енергията на химическата реакция. След това те започнали да произвеждат своя собствена, което на практика е зараждането на живота.

Теорията на бульона е била предложена през 1929 г. от професор Холдейн в монография за произхода на живота на Земята. Той твърдял, че ултравиолетовите лъчи преобразували метана, амоняка и водата в първите органични съединения в океаните.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати