Днес най-мощната магнитна буря удря Земята

Днес най-мощната магнитна буря удря Земята

Силни магнитни бури ще ударят Земята днес. Причината е рекордно слънчево изригване отпреди няколко дни.

Изригването, заради което ще страдаме над 24 часа, се е случило на 6 септември. От вечерта на 8 септември в продължение на не по-малко от 24 часа Земята ще бъде под набезите на магнитни бури.

Слънчевото изригване е било най-голямото през последните 12 години. Силата му е получила оценка от Х9.3. За сравнение предишното подобно изригване е наблюдавано на 7 септември 2005 г. и е получило оценка Х2.2.

На 7 септември е регистрирано второ мощно слънчево изригване в периода 17:20-17:55 часа българско време. Мощността му е оценена на Х1.3.

При определяне интензитета на слънчевите изригвания, буквата Х обозначава най-мощните. Цифровият знак след индекса уточнява неговата интензивност.

Серията от мощни изригвания стартира на 4 септември. Всичко започна с 5 малки изригвания от клас М с мощност 4-5 бала. На 6 септември последва изригване от клас Х с мощност 2.2 бала и накрая - невижданото по рода си екстремално изригване, достигнало Х9.3 бала.

Днес най-мощната магнитна буря удря Земята

По време на изригването към Земята се е отправило огромно количество слънчево вещество, което скоро трябва да ни удари. За момента скоростта и посоката на настъпващото магнитно поле се уточнява, но едно е сигурно – ще ни сполети в петък вечерта.

Според обсерваториите по света ни очакват поне 24 часа мнагнитни бури в следващите 72 часа. Те ще са със сила 1-2 по 5-степенната скала. Ако посоката е по някакъв начин неблагоприятна за планетата ни, то ни очаква най-голямата магнитна буря от 2010 г. насам. Магнитните бури се отразяват неблагоприятно както на човешкото здраве, така на техниката и връзките на планетата.

Месец септември ще е изпълнен с поредица от магнитни бури. По-висока вероятност за изригвания от средния клас М има до 28 август.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати