Как са се появили легендите за вампирите?

Как са се появили легендите за вампирите?

Отговор на въпроса как са се появили легендите за вампирите намери италианският археолог Матео Борини.

Древното суеверие е тръгнало сред хората, след като те не са имали по-добра представа и обяснение за това как се разлагат труповете, пише сп. "Нешънъл джиографик".

Ученият е стигнал до заключението си след разкопките на масов гроб през миналата година. В него са били погребани жертви на чумата във Венеция през ХVI век. Сред скелетите Борини се натъкнал на женски череп с натикана тухла в устата.

Това се оказва ритуал, към който хората от Средновековна Европа са прибягвали, за да се предпазят от вампири.

Черепът е принадлежал на жена на 60-70 години. Възраст, до която през XVI век хората трудно са доживявали. Тогава средната продължителност на живота е била около 40 години.

Борини е извършил щателно изследване, за да отговори на въпроса защо венецианката е била считана за вампир. Жената се е хранила най-вече с хляб и плодове. Тоест е принадлежала към низшите слоеве на обществото.

Според теорията на Борини венециански гробари, разкопавали масовия гроб, за да полагат в него нови трупове, са открили, че устата на жената е изцапана с кръв. Гробарите са решили, че жената е вампир и затова са поставили в устата й тухла. Като преди това са й изтръгнали кучешките зъби.

Самият Борини обаче смята, че кръвотечението от устата и носа на трупа има медицинско обяснение. При разлагането кръвта става по-течна и се стича под действието на силата на тежестта. Това се получава, когато главата на трупа е под наклон според тялото и е често срещано в масовите гробове.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

bolgar
bolgar
24.06.2011 19:02
Ни в клин, ни в ръкав, kaily. Според изказването ти излиза, че не си работила никога с каквато и да е програма за обработка във фотографията. Какво общо имат тук сиропи и мармалади ? Да си чувала нещо за "Ëffects/Geometric Effects/Skew" или " Layer/Transform/Skew" ? Що не си намажеш сиропа на филийка и докато навършиш 16 г. да вземеш да прочетеш някоя книжка за тази цел. Статията между другото като такава няма нищо общо с цифровата обработка на фотографията.
1
0
kaily
kaily
11.06.2011 08:19
Тази картинка е просто на истински човек и са я преработили с фотошоп и други програми. Ако искате вярвайте, загледайте се малко в кръвта и съвсем лекичко се вижда, че е преработвано. Аз съм специалистка по фотошоп и знам кога е работено с него и кога не. Загледайте се в кръвта, не ви ли прилича малко на червен сироп ?
0
1
gabriela
gabriela
09.03.2011 20:06
Естествено, че няма вампири. Има хора с по-остри кучешки зъби, като мен. Това е всичко. Но статията е яка.
1
0
страничка
страничка
09.03.2011 15:19
Мисля, че щеше да е яко, да има наистина.
1
0
mariqn
mariqn
05.03.2011 15:54
Това е ужасно и няма вампири. Те са измислица и съществуват само във филмите.
0
0
razgonenata
razgonenata
29.12.2010 00:39
Има вампири и те не са измислица.
0
1