Баровци гледат в аквариум най-отровната твар на планетата

Баровци гледат в аквариум най-отровната твар на планетата

Най-отровното безгръбначно на планетата – октоподът, украсен със сини кръгове, вече се отглежда в аквариуми от баровци в САЩ. Той е удобен за отглеждане, защото е дълъг едва 20 сантиметра.

Затова пък е много красив – светложълтата му окраска, обогатена с тъмносини пръстени, го прави желан домашен любимец на всеки любител на екзотичните животни.

Октоподът на сини пръстени, известен с латинското име Hapalochlaena lunulata, живее в Австралия, Нова Гвинея, Индонезия и Филипините. На тъмно октоподът е още по-ефектен, защото сините му кръгове нежно фосфоресцират.

Както и всички представители на своя род, това странно създание има способността да разкъсва само някое от пипалата си, ако бъде хванато от враг. Тогава то напряга мускулите си и те сами се разкъсват, а захванатото пипало пада, цялото в кръв.

Когато пък го нападне наистина едър враг, октоподът изпуска мастиленоподобна течност, която стои няколко секунди във водата като огромна капка с формата на октопод.

След това се взривява и на нейно място се появява огромна димна завеса, която скрива бягството на безгръбначното. Ако все пак по време на битка октоподът изгуби някое от пипалата си, то израства наново.

Ухапването на двадесетсантиметровото малко чудовище е в състояние да убие четирима възрастни човека. Отровата се съдържа в слюнката и това е един от най-отровните невротоксини – макулотоксин.

Той парализира за секунди нервната система на всяко живо същество и досега все още не е открита ефикасна противоотрова. Лошото е, че понякога от това страдат водолази, които срещат на пътя си отровната гадинка.

Мощната отрова, която прави малкото октоподче едно от най-опасните същества на планетата, се компенсира от извънредно късия живот, който му е отреден. Той живее едва половин година.

За да го гледат в аквариум, баровците наемат специален гледач, който рискува живота си всеки път, когато трябва да сменя водата на октопода-убиец. За разлика от останалите видове октоподи, отровният не става и за ядене.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биби
Биби
06.09.2013 08:51
Уфф, ама защо не намерихте да сложите снимка на животинката. Какъв е този сготвен охтопод там, при положение, че завършвате статита си с това, че не става за ядене. Доста слабо!
7
0