Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»НАСА показа приказна зимна картина на Марс

НАСА показа приказна зимна картина на Марс

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Марс
Снимка: NASA
Сняг на Марс

Подобно на Земята, и на Марс пада сняг, като през определен период от време повърхността на Червената планета се скрива зад пухкава бяла покривка. Благодарение на спътниците на НАСА може да видим как изглежда тази бяла приказка на снимка.

Изображението е направено с апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Макар че от снимката не личи, съставът на снега на Марс е различен от този на нашата планета.

На Червената планета той прилича повече на т.нар. сух лед, защото е замразен въглероден диоксис. Кристално ясната картина, направена от НАСА на заснежените марсиански хълмове, се дължи на Слънцето, което ги е осветило.

Това е довело и до пропукване на леда, освободил газ в дюните на планетата. Тъмните ъгли на изображението се дължат именно на изпуснатия газ, който създава красивата гледка.

Снимката е направена на 21 май тази година над северното полукълбо на Марс, но според атмосферните симулации и в разгара на лятото снегът може да покрие някои части на планетата.

Ако симулациите са точни, това означава, че летните снеговалежи на Марс траят по няколко часа през нощта, съобщават учени в изследване, описващо явлението и публикувано в Nature Geoscience.

Ледените снежинки падат от облаци високо над планетната атмосфера, като понякога не успяват да стигнат до повърхността, но понякога оставят скрежен отпечатък, който личи и на сутринта.

Снежната покривка на Марс със сигурност не е достатъчно, за да се направи снежен човек, но помага за водния цикъл на планетата, съобщава Джон Уилсън от изследователския център на НАСА.

Предполага се, че снеговалежите и силните ветрове имат ключова роля за разпределяне на водата на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати