Под Антарктида дремят вулкани! Най-лошото е на прага ни

Антарктида

Над сто вулкана спят под ледовете на Антарктида. Днес големият въпрос е колко активни са те и застрашено ли е човечеството.

Огромният вулканичен регион е разкрит от учените съвсем наскоро. Той е бил скрит под ледниците, които се топят така скоростно в последните години. Последствията от процесите са крайно дестабилизиращи.

Учени от университета в Единбург, Шотландия са открили близо 100 вулкана в регион, който се намира само на 2 км под леда в Западна Антарктика. Там се образува вулканичния хребет, който е много по-голям от най-големия откриван до момента – този в източната част на Африка.

Експертът по ледници Робърт Бингъм е категоричен, че една евентуална активност, пробудена от топенето на ледовете, би имала доста сериозни и тревожни последици в световен мащаб. Изригването само на един вулкан би довело до допълнително дестабилизиране ледовете на Западна Антарктика. Това ще ускори потока на лед в морето.

Днес все още не е установено колко точно активни са откритите вулкани. Наложително е този въпрос да бъде скоростно изяснен, защото евентуална вулканична дейност може да има решаващи последици за Земята. Топенето на ледовете в Антарктида вече дава своето отражение върху цялата планета. Едно допълнително дестабилизиране на ледниците в региона ще доведе до катаклизми из цялата Земя.

Вулкани

Резултатът от евентуално изригване ще доведе до покачване на морското равнище. Днес в света най-голяма вулканична активност има в региони, които едва наскоро са загубили ледената си покривка след края на последния ледников период. Това са Исландия и Аляска. Според приетата теория това се случва, тъй като разтопените пластове лед върху тях освобождават напрежението върху вулканичните региони и е стават по-активни.

Ако това се случи и в Антарктика, човечеството има сериозен повод за притеснение. Новооткритият вулканичен регион ще бъде стриктно наблюдаван, но бъдещето не е особено светло - ако вулканите започнат да изригват, няма какво да ги спре.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати