Лас Салинас – селото, в което се раждаш момиче, но израстваш като момче

Лас Салинас
Снимка: Daily Express

Село Лас Салинас се намира в Доминиканската република. То е известно с мистериозната съдба на момичетата, които се раждат тук.

Всяко момиче, което се ражда в това далечно село, пораства като момче. Причината е генетично отклонение, което кара всяко момиче да се превръща в момче на прага на пубертета.

Странният случай в селището Лас Салинас се описва в документален филм на BBC. Едно от всяко 90 родени момиченца в региона преминават от женски в мъжки пол до 12 годишна възраст. В този период израства пенис. Явлението е толкова разпространено в населеното място, че се приема за напълно нормално явление.

Децата, които преминават през подобна трансформация, се наричат guevedoces. В буквален превод това означава пенис на 12. Авторите на филма се срещат с Джони и разказват неговата история.

Джони се ражда като Феличита, с изцяло женски полови органи. В началото я обичали като момиче и ходела с рокля на училище. Преходът започнал, когато Феличита била на 7 години.

Днес Джони е на 24 години и е мъж в пълния смисъл на думата. Той си спомня, че в детството си не обичал да носи рокли и да си играе с момичешки играчки. Единственото, което искал, е да бяга навън с момчетата.

Лас Салинас
Снимка: Daily Express

Състоянието на Феличита–Джони, както и много други деца в селото, в медицинските среди се обяснява с липсата на ензима 5-алфа редуктаза. В това състояние се възпрепятства производството на мъжкия хормон дехидротестостерон в утробата.

Когато пубертетът наближи обаче, нивата на тестостерона се покачват. Това води и до израстването на мъжки полов орган. Обикновено това се случва в утробата, но поради генетичната аномалия става факт 12 години по-късно.

След като пораснат тези деца продължават нормален живот като мъже, макар да са с по-малка простата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати