И в България ще можем да наблюдаваме частичното лунно затъмнение

Лунно Затъмнение

Частично лунно затъмнение ще има в нощта между 7-ми и 8-ми август. Уникалният феномен ще може да бъде наблюдаван в голяма част от Азия, Африка, Европа и Австралия, като вероятно ще бъде видим и в България, прогнозират астрономи.

Частичното лунно затъмнение се очаква към 20.30 часа българско време, като пикът на явлението, което ще трае около 2 часа, ще бъде към 21.30 часа.

Когато в понеделник вечерта Луната изгрее, тя ще изглежда особено. По-голямата ѝ част ще е тъмна, а съвсем малка част ще светлее. В 21.30 часа пък ще бъде оцветена в тъмнооранжев цвят и ще има почти червеникави нюанси.

Това ще продължи още към тридесет минути, заяви пред ТрудБг д-р Никола Петров - началник на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Частичното лунно затъмнение ще може да се наблюдава и без специални съоръжения. Ако и вие искате да се насладите на необикновеното небесно явления, е добре в понеделник вечерта да се настаните на място с нисък югоизточен хоризонт.

Падащи звезди

Има и още една вълнуваща новина за любителите на нощното небе. Вече няколко дни нощем може да се забележи и летният метеоритен поток Персеиди.

Звездният дъжд се вижда от началото на нощта, но според учените най-ярки и многобройни падащи звезди се наблюдават към 03.00 часа. Пикът на това явление ще е около 12-ти август.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати