Тъмнината ни прави зли

Тъмнина

Ново изследване на учени от Торонто доказва, че тъмнината и най-вече лошото осветление в помeщенията са причина за отприщването на най-лошото поведение у хората.

Три експеримента доказали, че хората се държат много по-егоистично и лошо, когато работят в слабо осветени помещения или когато носят тъмни очила. Според учените тъмнината, дори такава от слънчеви очила, води до пагубни последствия.

Те са на мнение, че популярният американски израз, че лампите са най-добрата полиция може да се окаже напълно верен. В първия от трите експеримента, хората, които работели в лошо осветено помeщение, лъжели по-често.

Това било провокирано най-вече от желанието им да изкарат повече пари. За разлика от тях хората, които работели в добре осветени помещения, не прибягвали често към лъжи с користна цел.

Два допълнителни експеримента помогнали на учените да разберат, че хората, които играят компютърни игри със слънчеви очила, се държат по-егоистично от играчите без слънчеви очила.

Това проличало най-вече в компютърните игри, в които хората играели по двойки, като единият от двойката трябвало да носи тъмни очила, а другия – не. Тези с очилата се държали като абсолютни егоисти и не можели да работят в екип.

Лошо Поведение

В трите експеримента все пак било достатъчно светло, че участниците да могат да виждат останалите и да ги разпознават. Но хората с тъмни очила споделили по-късно, че се усещали сякаш на скрито място.

Заради това тъмнината повишавала шанса им да се държат арогантно и егоистично, убедени са учените. Според тях тъмнината създава някаква илюзия за анонимност и безнаказаност.

Това кара хората да се държат лошо и неетично и да гонят най-вече користни цели, дори по отношение на близки хора.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
синьо
синьо
14.08.2014 23:06
Коте на прозорец, ако агента от матрицата е бил в честите битки, то всеки приличащ на него ще има надмощие в едно или друго. Мрррр...
0
0
иле-ели
иле-ели
20.08.2014 14:11
ако го твърдят , без да е вярно , то те са за съд
0
0
****
****
20.08.2014 09:30
Да не те осъдят теб, току виж доказали, че си... за лечение.
0
0
Елена
Елена
19.08.2014 22:39
незнам аз, ама на един такъв Берлускони го осъдиха..
0
0
****
****
19.08.2014 19:54
За мильони няма закони. Айде! Ааааа!!!
0
0