Прекланяме се пред паметта на Света Вероника и нейното мистично платно

Св. Вероника
Снимка: Pinterest

На 12 юли Българската православна църква почита паметта на Света Вероника - християнката, която избърсала с ленена кърпа лицето на Христос, докато Спасителят носил кръста към Голгота.

На Разпети Петък Исус вървял с огромния дървен кръст към Голгота, тълпата го осмивала и го обиждали, а някои от хората дори го замеряли с камъни. Но Вероника била сред милостивите хора, които искали да облекчат мъките на Христос.

Когато се спрял пред нея, тя попила лицето му от потта и кръвта. Тогава се случило чудо и ликът на Христос се отбелязал се невиждана точност. Тази кърпа днес се нарича Платното на Вероника.

В иконографията често изобразяват Света Вероника как държи разперена кърпа, на която се вижда отпечатаното лице на Христос.

Понеже отпечатаното лице прилича на снимка, днешният празник се приема и като празник на фотографите и иконописците.

Свещи

Света Вероника е проповядвала в Западна Европа. Свещената кърпа остава кърпа в Рим, а светицата отпътува за Южна Франция, където проповядва за делата на Христос.

На днешния ден имен ден празнуват Вероника, Вера и Верка и всички производни на тези имена.

На 12 юли, без да е имен ден, почитаме паметта на още двама смели християни. Това са Свети Прокъл и Свети Иларий.

Свети Прокъл бил осъден на смърт, защото отказал да се поклони на езическите богове. Присъдата била смърт, чрез пронизване с лък и стрела.

Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник започнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили Свети Иларий и го хвърлили в тъмницата. Бил осъден след 3 дни и посечен с меч.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати