Изчислено: Ето кога точно изкуственият интелект ни превзема

Изкуствен интелект

Института за бъдещето на човечеството в Оксфорд – знаехте ли изобщо, че съществува нещо подобно. Изследователите в него заедно с екип от университета във Великобритания и департаментите по политически науки в Йейлския университет САЩ направиха уникално по рода си изчисление. Те са сметнали точната дата за това кога изкуственият интелект ще надмине човешките способности. Този момент е толкова скоро, че чак е плашещо.

2024-та – това е годината, в което изкуственият интелект ще ни замени. Дотогава той ще надхвърли възможностите на човека в областта на езиковите преводи. Малко по-късно, през 2027-ма, роботи ще заменят водачите на товарни автомобили. Професията на писателите белетристи пък ще бъде заета от компютрите през 2053 г. Хирурзите ще станат излишни към 2053 г.

Изследователите и хората, които прогнозират бъдещето, са абсолютно убедени, че след 45 години има 50% вероятност изкуственият интелект да замени човека. Напълно и безвъзвратно, което е повече от притеснително.

До плашещите прогнози учените са стигнали след мащабно допитване. То се е провело сред 350 световни експерти в областта на изкуствения интелект. Оказва се, че половината от тях са убедени, че роботите и компютрите ще ни оставят без работа по-скоро, отколкото предполагахме. Правителствата трябва да реагират скоростно и да помислят какво ще стане с всички онези хора, които скоро ще останат без работа.

Не само по-скоро, отколкото си мислехме, но и по-скоро, отколкото ни се иска, изкуственият интелект ще бъде втъкан в материята на ежедневието ни – физически и виртуално. В следващите години се очаква истинска революция в този бранш. Подобни технологии ще бъдат във всичко около нас, като комбинират сензори и мрежи, превръщайки всички системи в умни.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект ще доведе до едно ново ниво всички идеи за прозрачност, за безконтактно взаимодействие с устройства и информация. Всичко ще стане персонализирано, лесно за употреба и ще са ни нужно само сензорни данни, за да взимаме решения. Удобството ще е пълно, но не се знае за сметка на какво.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати