Откритие! Течната вода има две форми

Вода

Водата е може би най-удивителното нещо във Вселената. Тя е една от най-често срещаните молекули на Земята, но продължава да е и едно от най-непознатите.

Едва в последните няколко години става ясно колко уникална е всъщност водата. Последното откритие успя да шокира учените. Оказва се, че водата може да съществува в две отделни течни състояния – нещо неподозирано до този момент.

Всяко от двете течни състояния има особено големи разлики в плътността и структурата си. Това доказаха физици от Стокхолмския университет в Швеция. Те са изследвали водата с помощта на рентгенови лъчи. Те са показали, че течната вода, която познаваме и обичаме, не е само едно състояние, а всъщност представлява флуктуация между две форми – с висока и ниска плътност.

Когато водата е със стайна температура, тя просто не може да реши в кое от двете състояния да бъде - с висока или ниска плътност. Това води до локални колебания между двете. С прости думи – водата се оказва комбинация от две течности със сложна връзка помежду им.

Всеки от нас е учил, че водата съществува в три отделни агрегатни състояния – течно, твърдо и газообразно. Тези знания обаче се оказват непълни. Водата може да съществува и в странно плазмено състояние. Дори стандартните ни и познати три състояния на водата са по-странни, отколкото сме си представяли.

Като изключим живака, водата се оказва с най-високото повърхностно напрежение от всички течности. За разлика от почти всяко друго известно вещество, когато замръзва, тя се разширява. Това обаче не е всичко. Докато температурите на кипене на други хидриди намаляват с намаляване на размера на молекулите, вода има изненадващо голяма точка на кипене за такова малко молекулно тегло.

Вода

До момента учените са открили общо 70 свойства на течната вода, които я правят уникална спрямо другите течни вещества. Последната такава, отнасяща се до двете форми на течната вода, е само една от тях.

Идеята за двете течни форми идва на учените, след като установяват, че ледът може да съществува в различни форми - с висока и ниска плътност. Ледените кубчета от хладилника например са известни като кристален лед. Той е силно подреден с всичките му индивидуални молекули, подредени по повтарящ се модел. Има обаче и аморфен лед, при който молекулите са по-неподредени. Това е най-разпространеният вид твърда вода, открита във Вселената.

Новото изследване проследява движението и разстоянието между H2O молекулите, като водата преминава от аморфно, стъкловидно, замразено течно състояние до вискозна течност и след това в друга още по-вискозна течност с по-ниска плътност.

Това доказва новото свойство на водата да съществува като две различни течности при ниски температури, където ледената кристализация е бавна. Предстоят още много изследвания в тази област, които обещават да разкрият още много за водата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати