Рядък метеорит падна в Холандия! Носи отговора за началото на Слънчевата система

Малък метеорит

Холандски учени обявиха, че са открили уникален по рода си метеорит. Той е датиран от преди 4.5 милиарда години и може да даде отговор на вечния въпрос за това как се е формирала Слънчевата система.

Небесното тяло ще разкрие ценни данни за формирането на системата, в която живеем. До момента учените не са откривали толкова древни скални образувания на Земята.

Геологът Лео Кригсман от центъра за биологично разнообразие Натуралис в град Лайден се занимава щателно с изследването на уникалното парче космически метеорит. Той е с размер на свит юмрук и тежи не повече от 500 г.

Миниатюрният метеорит е пронизал с голяма скорост покрив на къща в малкото градче Брук северно от Амстердам през месец януари. Той е влетял със скоростта на влак. Терена бе щателно проучен, но други отломки от метеорита не бяха открити. Малкото парче е открито под отломките, останали от покрива.

Малките космически камъни са изключително трудни за намиране. В последните 200 години това е едва шестият метеорит, открит на територията на Холандия.

Метеорити често достигат до северноевропейската държава средно на всеки три до четири години. Малките космически скали са много трудни за намиране, тъй като често попадат във вода или торфени блата. Последната находка в Холандия е открита през 1990-та година.

Астероид

Откритието бе оповестено в понеделник. Преди това парчето метеорит е подложено на задълбочени тестове. Специалистите са искали да са на 100% сигурни, че откритото е метеорит, преди да го покажат на света. Данните от него ще дадат отговор за това как се е родила Слънчевата ни система. Отломката е идентифицирана като тип L6 хронит, който е един от най-често срещаните в Космоса.

Ще научим как се е зародил животът от звездния облак след Големия взрив. Предполага се, че метеоритът идва от региона между Марс и Юпитер, където има голям пояс с много скали и малки астероиди, които летят и понякога излизат от орбитата си.

В Космоса има много метеорити и винаги е полезно на Земята да има повече частици от тях. Изследването им може както да потвърди, така и да отрече теориите, които учените имат за момента за формирането на Слънчевата система. Оттук нататък ще се извършат сериозни изследвания на космическата скала с помощта на студенти-магистри.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати