Окончателно: Удря ни метеорит на 100 процента!

Астероид

Няма да ни се размине – удар с метеорит ще има. Космосът определено не е безопасно място, особено за пренаселена с живот планета като Земята.

Астероидите и до днес си остават най-голямата опасност пред живота и целостта на Земята. Ударът е неизбежен. Заплахата е актуална от хилядолетия.

Следи от метеоритни атаки има както по нашата планета, така и по всички останали, наред с техните луни. В последното изследване на учените от Кралския университет в Белфаст се казва, че няма съмнение за това, че Земята отново ще бъде ударена от метеорит или астероид. Има само един въпрос и той е кога точно можем да очакваме подобно събитие.

Последният солиден метеорит, който удари Земята, бе Тунгуският метеорит в Сибир през 1908 година. Тогава поради слабия интерес спрямо подобни събития, не бяха събрани достатъчни данни. Въпреки това за мащаба на случилото се говори и до днес. Когато метеорит или подобно небесно тяло падне в гъсто населени райони, последиците са изключително тежки.

Всеки ден астрономи от цял свят регистрират приближаващи Земята астероиди. За щастие, по-голямата част от тях са безобидни. Все пак не е изключено събития от ранга на Тунгуския метеорит, че и по-високи, да се случат отново.

Астероиди

Много по-лесно на учените е да засекат големите метеорити и астероиди. Въпреки това обаче това не носи голямо успокоение, защото все още не е открит метод да се справим с подобна заплаха. Ако космически обект лети с пълна сила към нас, реално няма как да го спрем и ще трябва да разчитаме на милостта на Вселената.

30 юни бе Денят на астероидите. На него учени и изобретатели се събераха, за да обсъдят методите за създаване на нови технологии и начини за справяне с една потенциална среща с метеорити и астероиди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати