Странно! Океанът в Канада звъни

Нунавут, Канада
Снимка: PlanetWare

Военните в Канада са на крак. Причината е мистериозен звук, който се носи от дъното на морето край Нунавут в Канада и прогонва животните.

Странният шум прогонва дивите животни и е напълно необясним за местните. От няколко месеца бученето или по-скоро бипкането се носи от Арктика. Тъй като не успели да се справят, жителите на слабо заселения район се принудили да помолят военните за намеса.

Звукът се носи от тесен воден канал в Нунавут - дълбините на морето в протока Хекла и Фюри. Това е най-голямата, нова и слабо заселена зона в Канада. В Нунавут живеят около 30 хиляди души, разпръснати на територия от 1.75 милиона квадратни километра.

Месните по традиция се издържат с лов на едри бозайници – китове, тюлени и елени. Протокът Хекла и Фюри е една от топлокациите, защото е район от вода, ограден от лед. Бозайници идват тук, за да търсят храна, а хората ги хващат. С появата на шума обаче животните са се преместили на друго място.

Проходът е част от миграционния маршрут на китове и различни видове тюлени. През изминалия сезон обаче през него не е минало и едно животно. Животните изчезват, а малко след това започва да се чува и звукът – това е повече от подозрително за местните. А когато нещо не може да се обясни научно, идва ред на конспирациите.

Минната компания Baffinland Iron Mines Corporation, която произвежда екстракт от желязна руда на остров Бафин, североизточно от Нунавут, бе първата, която понесе обвинения за случващото се. Според някои звукът идва от сонарни проучвания, водени от минната компания.

Арктика

Според други обаче виновник е Грийнпийс. Конспиратори твърдят, че организацията е вкарала сонарни устройства в канала, за да попречат на ловуването, с цел да се спаси живота на животните. Никой обаче не се е признал за виновен.

Миналата година подобен звук бе засечен в Карибско море. Източникът се оказа естествен, но в този случай това е слабо възможно. Океанът е среда, в която съществата се ориентират на базата на звук. Обитателите издават звуци за ориентация, за търсене на храна и за решаване на териториални спорове.

Поради това един звук с неестествен произход и с такава сила може да нанесе непоправими щети и да прогони животните завинаги.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари