Предричайте бъдещето! Мозъкът ви го може

Мозък

Учените от Университета Radboud в Холандия доказаха, че човешкият мозък има способността да предвижда бъдещето и визуално да си представи, събития, които предстоят да се случат.

От години се смята, че зрителната кора е зоната от мозъка, която най-силно възприема информацията. Чрез очите може да анализираме събития два пъти по-бързо, отколкото с останалите сетива.

Сканирайки мозъците на студенти по време на експеримент, учените са наблюдавали техните способности за прогнозиране в действие.

Ситуациите, които изискват мислене напред в бъдещето или предположения какво ще последва, са част от нашето ежедневие. И често взимането на решения при неизвестни обстоятелства се правят на риск.

Те могат да бъдат незначителни като улавянето на топка или важни като избягването на удар от кола на пътя. Без значение специфичната ситуация според учените в мозъка съществува механизъм, който ни позволява да визуализираме какво ще се случи в серия от събития, пише списание Science daily.

Доскоро експерименти, тестващи зрителната кора, са правени само с животни. Но учените в Холандия са решили да преминат на следващо ниво и да проверят способността за пророкуване и при хората.

Бъдещето

В опитите са участвали 29 студенти, от които се изисквало да наблюдават бяла точка, която се движела по екран. След като са я гледали 108 пъти, участниците са очаквали нейното появяване.

Доброволците били разделени на няколко групи и наблюдавали различно движещи се точки – някои нищо не са променяли, други са измествали само крайната си позиция, а трети са се движели навсякъде, но много бавно.

Чрез магнитно-резонансна томография са наблюдавани реакциите на студентите.

Докато гледат движенията на точката в началната позиция, зрителните кори на студентите се активират, което показва, че те си визуализират приключването на движението, но това става два пъти по-бързо, отколкото се случва в действителност.

Според учените това доказва, че човешкият мозък не само може да предвижда бъдещето, а и работи в тандем с предишния си опит.

Много вероятно зрителната кора е развила тази способност за предсказване, за да спомогне за по-бърза реакция, която в редица случаи може да спаси живота на човека, смята екипът.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати