В памет на Свети Наум: Днес всеки с името Бисер и Бисера трябва да почерпи

Свети Наум, Охрид

На 20 юни и 23 декември българската православна църква почита паметта на Свети Наум Охридски – един от учениците на братята Кирил и Методий.

Днес освен хората с името Наум именници са още Бисер и Бисера.

Свети Наум се почита на 23 декември, но тъй като денят се включва в Коледните пости и официалните чествания са забранени, църквата е определила и втори ден – 20 юни, в който да се отдадат почести на светеца.

Според историческите източници Наум произлиза от знатен български род, но оставил наследството си, за да се присъедини към мисията за разпространение на славянската писменост и православното християнство.

Наум следвал братята Кирил и Методий и в Рим, но след смъртта на Методий заедно с останалите ученици бил подложен на гонения. Така стига до България, където е посрещнат от княз Борис.

При управлението на цар Симеон Наум поема Преславската книжовна школа, където води първите часове на кирилица.

Именни дни

Той е бил и организатор на Първия всебългарски църковно-народен събор, на който славянобългарският език бил провъзгласен за официален и църковен, а делото на светите братя Кирил и Методий било увековечено на знаме и връчено на Симеон Велики.

След като приключва делото ми на учител, свети Наум се замонашва и заживява в манастир на брега на Охридското езеро. Там умира през 910 година, а малко след смъртта му е обявен за светец.

Умира на 23 декември, който се приема за официален ден за почитане на паметта му, а мощите му все още се пазят в манастира, където е издъхнал.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати