НАСА бере чернобилски гъби

Чернобилски гъби

Специалисти от НАСА събират гъби в забранената зона на Чернобил. Те ще ги използват в производството на антирадиационен крем.

Гъбите, които растат в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, предизвикаха сериозния интерес на специалистите от космическата агенция. Те са убедени, че ще успеят да ги вложат в разработване на уникален по рода си крем, който да предпазва астронавтите при полетите им до други планети.

За създаване на антирадиационния крем вече са събрани осем разновидности на чернобилски гъби. Те са изпратени на Международната космическа станция. Причината е, че наскоро в тях експертите откриха белтъчини, които са устойчиви на радиация. И решиха да ги подложат на тестове директно в открития Космос.

Гъбите, които растат на мястото на инцидента, имат в състава си повече меланин, отколкото гъбите, събирани извън забранената зона. Това означава, че са се приспособили към радиацията. Около 20% от тях са радиоактивни, което означава, че растат благодарение на радиацията. На практика се оказва, че гъбите обичат радиацията и това е наистина странно.

Чернобил

След като опитите в Космоса приключат, учените ще продължат с разработката на антирадиационния крем на Земята. Има обаче едно основателно притеснение - опасността от разпространение на спори от тези гъби. Дори гъбите, израснали в нормални условия, заплашват със способността си да проникват всяко живо същество. Те се промъкват в организма му чрез вдишвания въздух и паразитират в него.

До момента не е открит начин за справяне и спасение от тези микроскопични агресори. Именно упоритостта им превръща гъбите в трайно устойчиви, и то в най-специфични ситуации и условия. Те оцеляват дори в арктическия студ, а сега става ясно, че не се плашат и от радиация. По-прецизното им изучаване безспорно ще даде идея на учените как да ги използват занапред. Освен за създаване на крем те могат да ни покажат как по-добре да се справяме с пречки като радиацията, вместо да се борим с нея.

НАСА

Освен кремове изследването също така ще помогне на учените да създадат иновативни култури. Те ще могат да процъфтяват в екстремни, богати на радиация условия, каквито са условията на Марс.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати