Червей се сдоби с две глави след пътуване в Космоса

Космически полети

Червей се сдоби с две нови глави след пътуване и кратък престой в Космоса. Новината съобщават учени, станали свидетели на този феномен.

Една от функциите на Международната космическа станция МИР е да служи като космическа лаборатория, в която да се изследват в реални условия какъв би бил ефектът от продължителен живот в Космоса. Затова и там непрекъснато се извършват всякакви експерименти.

В рамките на такъв експеримент на станцията били изпратени плоски червеи, които са известни с регенеративните способности, които имат - в частност способността им да възпроизведат централната си нервна система само с малка част от тялото си.

Половината от червеите, изпратени на Международната космическа станция, били с отрязани глави, докато другата половина не били докосвани.

И двете групи червеи престояли на станцията 5 седмици, след което успешно били върнати на земята, където били изучавани в лаборатории цели 20 месеца.

Тогава учените забелязали, че един от червеите, чиято глава била отрязала, регенерирал, но не просто регенерирал отрязаната глава, а регенерирал две.

Експерименти

Това изучило специалистите, които били категорични, че до близо 2 десетилетия изучаване на способностите на плоския червей да регенерира подобно нещо не е било наблюдавано.

Това накарало учените да стигнат дори по-далеч - те отрязали двете глави на плоския червей, който за всеобщо удивление отново регенерирал две глави - по една от двата края на тялото.

Резултатът от този експеримент е много показателен за специалистите, които изучават как състоянието на безтегловност, космическите полети и престоят в космоса се отразяват върху живите организми.

Пътуването в космоса и петседмичният престой в безтегловност са променили фундаментално регенеративните възможности на плоския червей.

Това дава възможност да се заключи, че безтегловността променя и по-сложните организми, като примати.

Изучаването на феномена продължава, защото изследванията за влиянието, което престоят в космоса оказва върху човешкото тяло, са изключително важни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати