Гигантът Юпитер добави още две Луни към спътниците си

Гигантът Юпитер добави още две Луни към спътниците си

Гигантът Юпитер добави още две луни към списъка с естествените си спътници. Откритието е дело на астронома Скот Шепърд и колегите му от института Карнеги в САЩ.

Новооткритите луни засега носят имената S/2016 J1 и S/2017 J1 и за първи път са попаднали в полезрението на учените съответно през 2016г. И 2017 г.

За разлика от Юпитер, който е най-голямата планета, а и най-старата планета в Слънчевата система, новооткритите луни имат доста скромни размери.

Диаметрите и на двата сателита на гиганта не надвишават два километра, което обяснява и защо не са били открити до този момент.

Подобно на останалите Юпитерови луни, S/2016 J1 и S/2017 J1 се движат по обратна на собствената си ос на въртене посока.

Откритието е направено напълно случайно, докато Скот Шепърд и екипът му са търсели хипотетичната планета Х.

Луната S/2016 J1 е открита по време на наблюдения на обсерваторията Лас Кампинас в Чили. Та прави пълна обиколка около газовия гигант за 1.65 години, като се движи на средно разстояние от 20-6 милиона километра от Юпитер.

Гигантът Юпитер добави още две Луни към спътниците си

Втората луна се завърта около планетата за 2.01 години и отстои на 23.5 милиона километра от гиганта. Тя е открита отново в Чили, но при наблюдения, правени с телескопа Виктор Бланко.

Всяка година учените откриват нови естествени сателити на планетите, като броят на новооткритите спътници на Юпитер от 2000-ната до ден днешен е нараснал до 69.

Любопитна подробност е, че около Юпитер обикаля най-голямата луна в Слънчевата система - Ганимед.

Размерите на Ганимед са внушителни, като само за сравнение ще отбележим, че обемът на спътника е по-голям от този на Меркурий - най-малката планета в Слънчевата система.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати