Градът, който изчезва в пясъците, пази уникални древни ръкописи

1 от 9 Снимки
Градът, който изчезва в пясъците, пази уникални древни ръкописи
Снимка: JASON FINCH

Древният град Шингети е заобиколен от пясъците на Сахара и въпреки че се е появил преди близо XII век, все още пази своя специфичен облик и е населяван от няколко хиляди души.

Къщите са изградени от червеникави тухли, кал и камък. Покривите са плоски, направени с дървени панели и палми, както са правели жителите на Мавритания преди векове.

В каменните стени са пробити малки прозорчета, а вратите са ръчноиздялани от масивни акациеви дървета, който днес е невъзможно да се намерят в района.

По-голямата част от тези къщи са обезлюдения, а собствениците им се намират в по-развити части на Мавритания. Днес в Шингети има само няколко хиляди души.

Макар че градът бавно изчезва под пясъците, останалите семейства отказват да го напуснат, тъй като древният град пази безценно съкровище – едни от най-древните ислямски ръкописи.

Тъй като в миналото Шингети е бил важна точка за преминаване през Сахара, колекцията е разположена именно тук. Преминаващите през пустинята са гледали на Шингети както на оазис, в който могат да си вземат заслужена почивка.

Градът е бил и сборен пункт и за поклонниците, отправи ли се към Мека. Хиляди са преминавали през това място, за да обменят религиозни и научни идеи, заради което пустинният град е бил процъфтяваща дестинация в миналото.

В продължение на векове хората от Западна Африка са пътували до Шингети, за да говорят за религия, право, астрономия, математика и медицина.

Когато Шингети бил в разцвета си, градът е разполагал с 30 библиотеки, които пазели ръкописи и древни книги. Днес тези библиотеки са само 5, но книгите продължават да се пазят и предават от поколение на поколение.

Заради пустинния климат част от ръкописите са унищожени, а други са в процес на разпадане.

Правителството на Мавритания многократно се е опитвало да вземе тези книги са съхранение на по-подходящо място, но семействата отказват да се разделят с тях.

Те смятат, че е въпрос на семейна чест да запазят наследството, което векове наред се е съхранявало на едно и също място. Разгледайте в галерията горе безценното наследство на Шингети.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати