НАСА засне как Черно море промени цвета си! Вижте причината

Черно море
Снимка: nasa

Черно море е изменило характерния си цвят. Морската вода, която обикновено има синкав оттенък, в последните седмици се отличава в тюркоазени багри. На какво обаче се дължи тази промяна и има ли нещо нередно в нея?

Според специалистите тюркоазеното оцветяване на Черно море е резултат от цъфтежа на фитопланктон, който в началото на лятото е бил доста наситен. Самият фитопланктон се среща не само в моретата, но също така в океаните, езерата, реките и др. Изграден е от миниатюрни организми, които си набавят хранителни вещества чрез слънцето и водата.

Фитопланктонът е сред обичайната храна на много морски обитатели, сред които дребни риби риби. Понякога обаче той може и да е опасен, тъй като при бурното му цъфтене намалява кислородът във водата и се стига до измиране на риби и водорасли.

Промяната в цвета на Черно море привлече вниманието и на НАСА. От американската правителствена агенция публикуваха снимки, отразяваща новия цвят на водния басейн.

Елените, Черно море

Фотографията се казва Тюркоазени вихри в Черно море и представлява съвкупност от многобройни сателитни изображения, заснети в края на месец май от сателита Aqua. На снимката освен наситения тюркоазен цвят на Черно море се виждат и морските течения.

И макар промяната в цвета на Черно море да е доста любопитен феномен, много от местните рибари, казват, че той не е толкова необичаен. Те обясняват, че други години се е наблюдавал, макар промяната да не е била толкова забележима.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари