Древни скелети изненадаха работници в Пловдив

Скелети

Останки от древни скелети бяха намерени в Пловдив по време на изкопни дейности за полагане на тръби за парно на улица Любовен Каравелов (близо до Медицинския университет). При ремонтната дейност археолозите са се натъкнали на три скелета и каменни блокове. Предстои находките да бъдат подложени на антропологичен анализ, за да се установят повече подробности за тях.

Вероятно става дума за некропол, понеже гробовете много рядко са единични, поясни Росица Митковска – археолог на обекта пред МарицаБг.

Митковска сподели, че в изследванията на костните останки ще включат и ескперти от Медицинския университет. Така ще може да се установи не само през кой период са живели хората, на които принадлежат скелетите, но и от какви заболявания са страдали.

Откритите гробове се разполагат на дълбочина метър и половина спрямо съвременното ниво, като ямите са с широчина от близо един метър. Според Росица Митковска находките принадлежат към западния некропол на Античен Пловдив.

По намерените златни монети в тази зона археолозите заключват, че на тепето се е разполагало и по-старо светилище. Митовска допълни също така че в хода на изкопните работи е намерена яма с материали от желязната епоха. Това, от своя страна, е знак, че районът е бил населен и по времето на траките.

Сред интересните находки при изкопите са и каменни блокове. Те също ще бъдат изследвани, за се разберете на какво се дължи бялото им наслояване.

Това обаче не е единственото археологическо откритие в Пловдив за последните седмици. Само преди десетина дни в квартал Каменица 1 учените попаднаха и на некропол, направен между дванадесети и тринадесети век. Почти всички тела в него са били със сгънати лакти и поставени ръце на корема – поза, характерна за християнските погребения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати