Хляб в Космоса – мисията възможна!

Космос

Храната в Космоса става все по-достъпна. След повече от 50 години чакане на борда на Международната космическа станция ще бъда приготвен хляб.

Храната на астронавтите винаги е предизвиквала интерес у хората. Хлябът, от своя страна, е една от най-разпространените храни в света. До момента обаче бе немислимо тази храна да бъде консумирана на борда на космическо тяло, камо ли да бъде приготвяна на него.

Първия и последен път, в който астронавти са опитвали да се хранят с хляб на борда на космическия кораб Gemini 3, е през 1965-та година. Тогава астронавтите Гюс Грисъм и Джон Янг едва не предизвикват авария. Причина за това станали трохите от хляба. Те се разлетели в кабината и имало голяма опасност да влязат в някои от уредите и да блокират дейността им.

От този случай нататък било взето решение на борда на космическите апарати повече да не се внася и яде хляб. Вместо него се използва тортия или ливански хляб, който има плътна консистенция и няма трохи.

Днес горките космонавти, които не могат да похапват хляб, могат да си отдъхнат. Фирма, наречена Bake in Space, обяви, че е намерила решението на проблема. Те са намерили как да качат на борда на космическия кораб вкусен хляб, без той да образува трохи.

Уникалното кулинарно произведение ще бъде вкусно като хляб, но няма да образува трохи. Това се постига с помощта на специално тесто и уникална по рода си технология, която не позволява отделянето на тези малки частички. А най-хубавото е, че хлябът наистина ще се приготвя в Космоса, в специална фурна.

Астронавт

Космическата фурна ще работи на минималните 250 вата - около една девета от мощността на познатите фурни. Това ще стане възможно, като се създаде фурна с малък обем, която ще задържа топлината добре. Ако тази идея не сработи, има вариант хлябът да се приготвя във вакуум, което за един космически кораб ще изисква и по-малко енергия.

Каквато и технология да изберат пекарите, астронавтите вече са задали дата за реален експеримент в Космоса. Фурната и космическият хляб трябва да са готови до април 2018-та година. Тогава ще се проведе първият експеримент с приготвянето на хляб в Космоса по време на мисията Horizon на Европейската космическа агенция.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати