Този научен експеримент ще ви убеди, че суеверията работят

Суеверия

Експерименти на изследователи от Чикагския университет доказаха, че нелогични на пръв поглед ритуали, като да хвърли сол през рамо, наистина гонят лошия късмет.

Общо пет опита върху доброволци са показали, че всъщност чукането върху дърво може да държи далеч това, което ни плаши.

Според експеримента различните суеверия, които хората изпълняват, за да се скрият от злото, могат да променят начина им на живот и перспективата, с която гледат на съдбата си.

При първата част от опитите участниците е трябвало да предизвикат късмета си, казвайки на глас нещо, от което се страхуват, като например Никой мой близък няма да почине в катастрофа, след което почуквали на дърво.

Анализът на учените показал, че ритуалът, с който анулирали някое заклинание, действал, защото човек веднага се успокоявал. И на съзнателно, и на подсъзнателно ниво те вярвали, че лошото нещо, което са казали, никога няма да се случи, защото с действието си са го предотвратили.

Намесата, която използваме, като да се завъртим три пъти около себе си или хвърлим сол през рамо, има положителен психологически ефект върху човек.

Синьо око

Така се убеждаваме, че се спрели нещо неприятно, което застрашава живота и здравето на нас или наши близки, пише Time Magazine.

Опитите са доказали, че психиката не само се успокоява, но и поведението се променя от негативно към позитивно, а това до голяма степен може да определи до колко ще сме щастливи.

Затова, ако твърдо вярвате, че суеверията работят и с едно почукване по масата ще предотвратите лошо събитие, просто го направете, без да се притеснявате, че ще ви се присмиват.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати