Страх те от безкрайността? Ти си апейрофоб

Страх те от безкрайността? Ти си апейрофоб

Апейрофобия

Погледнете през прозореца и се замислете кара ли ви това да чувствате страх. Ако безкрайността, проявена тя под каквато и да било форма, ви плаши, то вие страдате от апейрофобия.

Апейрофобията може да се опише най-лесно като страх от безкрайността. Тя е една от многото страхове, които си имат научни наименования и са класифицирани като фобии. Фобия в най-честия случай е патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство.

Засегнатите хора описват изпитания страх като ексцесивен и безпричинен, който бързо премина в натрапчиво състояние. Тя става източник на особен вид разстройство, който повлиява социалното функциониране на индивида. Това е нещо, което се приема за психично нарушение.

Наименованието на страхът от безкрайността е сложно и слабо известно. Понятието апейрофобия означава натрапчиво, анормално и непредизвикано чувство за страх от безкрайността или от необозримо големи и непознати неща.

Думата апейрон идва от гръцки и означава нещо много голямо, огромно, безкрайно. Пример за подобно нещо са откритото море или космосът. Някои хора го изпитват, като се изправят лице в лице с необятната Вселена. Всеки обича да знае къде са границите между нещата, къде започват и къде свършват, а при Вселената подобни правила няма.

Безкрайно големи неща и безкрайността в своята същност са добър пример за това е чувството. При тези неща липсват правила, които карат заобикалящата ни действителност да е по-предсказуема и предвидима. И на някои хора определено не им понася. Те се страхуват от морета, от мисълта за вечен живот, от големи разстояния, височини, морета, от мисълта за необятността на вселената. Самата мисъл за безкрайността поражда силен и нелогичен страх у тях.

Морска шир

Страдащите от апейрофобия могат да изпитат състоянието си под формата на паника, породена от натрапчивата мисъл, че извършват едно и също действие отново и отново. Дори и да искат, те просто не могат да се измъкнат от този омагьосан кръг. Това води до пристъпи на паника, които се характеризират с учестена сърдечна дейност, задух, пребледняване и понякога загуба на съзнание.

Страхът от безкрайността се появява още при различни параноидни психични разстройства, употреба на психотропни средства и като страничен ефект на някои медикаменти. Някои религиозни или окултни вярвания също могат да доведат до това състояние.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати