И Япония ще покорява Марс

Луни на Марс

Япония е поредният кандидат за покоряване на Космоса. Вместо да изследва Луната или в частност някоя планета обаче, страната се е насочила към луните на Марс.

Много агенции имат планове за покоряването на Космоса. НАСА, Роскосмос, Европейската космическа агенция, Китайската национална космическа агенция, та дори и Индийската организация са запланували мисии до Луната или до Марс. Японската агенция за изследване на космоса обаче ще направи нещо много по-различно. Тя ще се насочи към луните на Марс - Фобос и Деймос.

Японците са решени да изпратят роботизирана мисия до Фобос. Тя ще събере данни за двете луни на Марс, които ще донесе на Земята за изследване.

От агенцията вече са в процес на подготовка на космическият апарат. Той трябва да е готов до няколко години и да бъде пуснат в употреба. Предполага се, че ще бъде изстрелян през 2024 г. Тогава орбитите на Земята и на Марс ще са най-близко. До луните сондата ще достигне през 2025 г. Апаратът ще остане там около три години и половина и ще се завърне на Земята през юли 2029 г.

Японските учени се интересуват от луните на Марс отдавна. Според теорията те са прихванати от гравитацията астероиди на планетата. Според други обаче това са откъснали се от планетата след гигантски сблъсък с нещо отломки.

Когато апаратът кацне, специална сонда ще вземе около 10 г от повърхността на Фобос, на не повече от 2 см дълбочина. Кацане на Деймос не се предвижда. Втората луна ще е изследвана при прелитането на апарата в близост до нея.

Японските учени ще се стремят да установят с точност какъв е произходът на двете луни. Мисията ще позволи да се установи и в каква среда обикалят те около Марс. Апаратът ще измери наличието на прах, облаци и пара около тях.

Марс

Една от амбициозните цели пред японската сонда ще е да анализира малките частици, идващи от външната част на Слънчевата система. Проучванията на околната среда ще дадат нови знания за произхода на Слънчевата система. Причината се крие в орбитата на Марс.

Тя маркира границата между планетите с твърда повърхност и променлива атмосфера и газовите и ледени гиганти от външния край на Слънчевата система с много плътна атмосфера. Анализирайки данните, най-после ще се установи как е протекъл процесът на транспортиране на първите материали между вътрешната и външната част в ранната история на Слънчевата система.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати