Мравки умират в самота, за да спасят мравуняка от епидемия

Мравки умират в самота, за да спасят мравуняка от епидемия

Мравките от вида Temnothorax unifasciatus напускат мравуняка, когато се разболеят, за да не заразят останалите мравки, открили са учени. Те напускат мравуняка, за да умрат в горда самота.

Учените се заинтересували защо от време на време някои мравки без видими причини напускат мравуняка. В лабораторни условия те заразили цяла колония от мравки от вида Temnothorax unifasciatus със спори на опасна плесен.

Повечето мравки-работници, които загинали от епидемията, напускали роднините си няколко дни преди смъртта си, като се хранели с каквото намерят далече от вкъщи.

Известно е, че много вируси манипулират тялото на гостоприемника си, за да го накарат да ги разпръсне. Така например заразените от грип хора кихат и кашлят и пръскат микроби.

За да разберат какво всъщност става, учените пуснали въглероден двуокис на няколко мравки. Щом усетили, че краят им наближава, те бързо напуснали мравуняка.

Това доказва, че насекомите напускат сами мравуняка, за да предпазят събратята си от гибел, а нте защото някакви бактерии ги карат. Все пак, въглеродният двуокис е различен от вирус.

Благородният жест на мравките е в състояние да спаси от зараза цялата колония. Други социални насекоми обаче не проявяват такъв алтруизъм. Например земните пчели, които са заразени от бактерии, излитат от кошера.

Те го правят обаче не за да спасят останалите в кошера, а за да удължат собствения си живот, като отиват в по-студена среда. Там микробите се развиват много по-бавно.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати