Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Екзекуция чрез линчи – най-мъчителната смъртна присъда, съществувала някога

Екзекуция чрез линчи – най-мъчителната смъртна присъда, съществувала някога

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732

Преди повече от два века често можело да се видят публични екзекуции, като голяма част от тях целели да убият осъдения възможно най-бързо за разлика от екзекуцията чрез линчи. Това е най-мъчителният начин, по който човек е можел да намери смъртта си.

Екзекуцията се е прилагала в Китай и според историческите свидетелства е започнала през VII век, а прекратена официално през 1905 година, след като френският вестник Lе Monde описва дейно варварския начин, по който в Китай отнемат живота на осъдените.

Линчи, което в превод означава бавното нарязване или смъртта на хилядите разреза, е бил най-бруталният и мъчителен начин, по който убивали осъдените затворници.

При изпълнението му екзекуторът раздавал правосъдие и нарязвал на парчета осъдения. Обреченият е завързван за дебел кол, след което режели парчета от неговата плът, започвайки от гърдите.

След гърдите, режели ръцете му, а накрая – и краката. Малцина били тези, които оставали живи, докато екзекуторът стигнел до краката им. Винаги обаче отбелязвали кога човек губи съзнание и кога умира, тъй като по това съдели колко непокорен е той.

Но дори и да умре, екзекуторите продължавали да нарязват осъдения, докато не поберат целите му останки в една кошница, както повелява линчи.

Имайки предвид жестокостта на това смъртно наказание, то било отсъждано само за най-тежките престъпления по това време в Китай – държавна измяна, убийство на член от семейството и убийство на покровител.

Понякога екзекуторите съжалявали осъдените и правели необходимото, за да ги убият по-бързо. По-богатите плащали предварително на палача, за да не измъчват техния близък преди смъртта му.

А след като става известен в цял свят, методът е забранен със закон. За последната екзекуция чрез линчи се смята смъртта на Фу Чо Ли, който е осъден за убийството на своя господар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати