sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Днес Свети Тодор моли Бог за лято

Днес Свети Тодор моли Бог за лято

Днес Свети Тодор моли Бог за лято

Първата събота след Сирни заговезни Българската православна църква отбелязва Тодоровден. Днешният ден е известен и като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден.

Този ден е известен с кушиите. Това са традиционни надбягвания с коне.

Народното поверие разказва, че на днешния ден Свети Тодор съблича деветте си кожуха, яхва своя бял кон и отива при Господ да го моли за лято. Когато пристигне в покоите на Бог, Свети Тодор забожда копието си до него. Тогава на мястото, на което е забито копието, започва да се издига пара, която стопля земята и лека-полека лятото идва.

Тодоровден е винаги в съботата след Сирни заговезни. Стопанките на дома сутринта месят две погачи, прекаждат ги и с вино ги раздават по къщите. Хлябът предварително е начупен на парченца и когато раздават от него, стопанките процвилват като кобили и ритат. От този хляб се слага и в зоба на конете.

В късната сутрин всички излизат край селото на равна поляна, на която ергените се надбягват с конете си. Момите мият косите си, за да са гъсти, здрави и лъскави като конските опашки. Победителят се окичва с венци.

За да му отдадат почест, всички го изпровождат до дома му. Там го очаква мома с бяло котле с вино и вода.

Надвечер в дома на победителя в кушията се събират всички ергени, черпят се и играят хоро.

На този ден младите булки обличат сватбените си дрехи и отиват в черквата за първо причастие. Свекървите варят царевица и я носят, затисната с прясна питка. Младите булки се покланят на свекървите си и изпълняват песен за Свети Тодор. Обичаят завършва с общо хоро на булките.

От този ден нататък младите булки вече могат да месят хляб в мъжовата си къща, да го пекат и да го раздават.

На днешния ден празнуват Тодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.

Честит празник на именяците!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати