Извънземните искрят в лилаво

Извънземни

Земята някога е била лилава. Колкото и абсурдно да ви звучи това, то е самата истината. Това е и причината днес да се наложи да търсим извънземни в същият цвят.

Древните микроби не са използвали хлорофил за усвояване на слънчевата светлина, а друга молекула - ретинал. Това им е позволявало да абсорбират зелената част на спектъра, като отразяват червената и синята, което довежда до лилав оттенък на планетата, погледната от Космоса.

Теорията се подкрепя и от фактора Слънце. То преобразува най-много от енергията си в зелената част на видимия спектър, а хлорофилът поглъща сини и червени вълни. Има дори предположение, че в даден момент балансът може да се измести. Това ще доведе до възвръщането на лилаво-зеленият цвят на Земята. Нюансът ще е видим от Космоса и ще бъде наложен от атмосферните промени.

Въоръжени със знанието за лилавата Земя, учените са убедени, че е време да се огледаме за планети със сходен оттенък. Лилавият цвят би бил знак, че има голяма вероятност да открием извънземен живот на една такава планета.

Всичко на Земята започва по времето на еона Архай преди около 3 млрд. години. Тогава планетата ни е обитавана масово от лилавата бактерия – фотосинтезиращ микроорганизъм. Той живее както във водни, така и в сухи среди. Те са споменатите виновници за лилавият оттенък, който планетата ни е имал в миналото. Въпросът днес обаче е много по-мащабен. Учените се чудят възможно ли е те да са разпръснати из Космоса.

Екип от астробиолози решават да проведат изследване. При него те симулират видимата и близката до инфрачервения спектър радиация, отразявана от Земята. За целта те взимат предвид няколко фактора, включително вероятното разпространение на лилавата бактерия както по континенти, така и в океани и евентуално – в облаци над повърхността.

Лилаво

Резултатите от опитите показват, че наличието на лилавите бактерии наистина ще има забележим рефлектиращ спектър на която и планета да са. Тяхната мощна отразителна способност зависи от това колко разпространени са тези микроорганизми и от наличието им в облаци. Това означава, че оттук нататък учените трябва да се фокусират в търсенето на лилави планети.

Следващата стъпка е използването на многоцветни фотометрични техники при търсенето им. Това може да доведе до нов поглед към едни нетрадиционни кандидати за обитаеми небесни обекти като белите джуджета например.

Подобен нов поглед над нещата ще може да се реализира през 2018-та година. Тогава космическият телескоп Джеймс Уеб ще бъде изстрелян в орбита и ще може да погледне по-надалеч, отколкото някога сме мечтали.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати