Нова мода: Богаташи от САЩ се готвят за края на света

Бункер

Милиардерите се готвят за края на света. Половината от най-богатите хора в света са си закупили бункер или поне парцел на необитаван остров.

Генератори, муниции, бункери, та дори цели самотни острови – 50% от интернет милиардерите в САЩ се готвят за края на света. Убеждението, че човечеството е на прага на Апокалипсиса, се е загнездило у немалко хора по целия свят.

Най-разпространената теория за ужаса включва залеза на западната цивилизация. Това е и причина за разпространението на най-новата тенденция сред някои свръхбогати представители на техническия напредък в САЩ – да си купуват бункери. Това е т.нар. застраховка Апокалипсис.

Райд Хофман, съосновател на социалната платформа LinkedIn, оповести, че около 50% от интернет милиардерите вече са си закупили тази уникална по рода си застраховка. Тя се предлага под формата на бункер или необитаван остров, където богаташът да потърси спасение в случай, че изневиделица ни връхлети краят на цивилизацията.

Хората, които вече подготвят оцеляването си при евентуален Апокалипсис, вече се сдобиха и със свое название. В САЩ ги наричат The preppers. Те са толкова много, че са създали цяло обществено течение.

Един от известните хора, които призна, че се готви за края, е председателят и съосновател на платформа Reddit Стийв Хъфман. В интервю пред списание Ню Йоркър той оповести, че вече се е запасил с няколко мотоциклета, с огнестрелни оръжия и с амоняк. Той ги е закупил, тъй като е убеден, че ще му помогнат да оцелее за известно време в случай на катастрофа.

Подобни сценарии за индивидуално спасяване са обичайна стратегия за милиардерите в САЩ. И не само – дори обикновени хора се опитват да се подготвят по най-различни и странни начини.

Апокалипсис

Свръхбогатите винаги са обичали да се барикадират в затворени общества. Открай време те крият имуществото си с бронирани стъкла, бодлива тел и високи зидове. Отшелничеството им се дължи не толкова на страх от физическо насилие, колкото до т.нар. системни рискове. Хъфман например посочва, че не го плашат толкова пандемиите или мръсните бомби, а един временен срив на правителството и изобщо на структурите.

Примерите не свършват с Хъфман, дори напротив. Антонио Гарсия Мартинес, бившият продуктов мениджър във Фейсбук, миналата година си е закупил два хектара земя на остров в Тихия океан. Там той е инсталирал аварийни генератори за ток и соларни клетки. Има и склад със солидно количество муниции, които да послужат, когато човечеството бъде застрашено от изчезване.

Хората, които се готвят по подобен мащабен начин за предполагаемия крах, са подгонени от латентния страх, че евентуална кибервойна може да доведе до колапс на цялата система. Ако това стане истина, всички инфраструктури, от които зависи оцеляването на обществото, ще се сринат. Има и хора, които се страхуват от друго - че някой експеримент по създаването на изкуствен интелект може да завърши фатално. Някой ден изобретението ще се обърне срещу създателя си и в резултат ще изтреби човечеството.

Силициевата долина

Катастрофичният сценарий, при който някакъв супер-интелект унищожава човечеството, бе популяризиран от философа Ник Бостром. Оказва се, че теорията му не е лишена от логика и някой ден може да се окаже реалност. От известно време насам от компания Google работят по създаването на копче за изключване на излезли извън контрол изкуствени интелекти.

Ситуацията е повече от интересна. Оказва се, че именно жреците на техническото развитие, тези, от които зависи това да се върти колелото на цивилизацията, най-много се страхуват от срив в системата и бягат от реалността. Паническият страх от бъдещето е нещо учудващо, при положение, че именно Силициевата долина се самоопределя като люлка на бъдещето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати