ЦЕРН: Черните дупки ни водят към паралелни светове!

Паралелни светове

Днес знаем, че със сигурност има три измерения, но все още ни е трудно да осъзнаем това на практика. Това е и причината новината, която екип на ЦЕРН оповести, да е толкова шокираща. Оказва се, че има поне девет измерения, а черните дупки са мостът между тях.

ЦЕРН втрещи света с теория за паралелните реалности и броя на измеренията. Учените са открили метод, с който да разкрият

една от най-строго пазените тайни на Вселената, а именно – скритите измерения.

Физиците гледат на гравитационните вълни като на вълни в Космоса, причинени от движението на масивни обекти. Това кара изследователите да смятат, че съществуват цели девет измерения. Ключът за откриването им са черните дупки.

Според една от теории във физиката на частиците Вселената е много повече от това, което очите ни виждат. Ако подобни измерения бъдат намерени, те ще дадат много отговори на въпроси, вариращи от квантовата физика, до гравитацията.

Един от основните въпроси във физиката е т.нар. М-теория. Според нея множеството измерения биха могли да скрият допълнителни вселени. Това е само една от частите на Струнната теория, която се опитва да обясни как всички сили и частици се вписват в едно единствено описание. Уравненията в нея са точни само ако има 9 пространствени измерения. Това е и причината учените да търсят доказателство именно за точно този брой паралелни реалности.

Измерения

За да живеят, струните трябва да са разположени в 9-измерно пространство. Когато към него е включено и времето, това ги прави общо десет. Пътуването между подобни реалности би било доста интересно. Ако например във Вселената има и други измерения, това ще разтегне или свие пространството и времето по различен начин.

Стандартните гравитационни вълни не биха били същите, ако се добави още едно допълнително пространство. Едно допълнително измерение също би могло да добави друг начин за разпространение в пространството. Това се нарича дишане. Гравитационните вълни се свиват и разширяват в пространството, подобно на дробовете, когато дишаме.

Чера дупка

Такова съществуване на допълнителни измерения се обсъжда отдавна от най-различни гледни точки. Нов обрат в това търсене са гравитационните вълни. А черните дупки са ключът към разгадаването. Това провокира мисли, като това дали от другата страна няма и други хора, които живеят там.

Учените от ЦЕРН вече използват адронен колайдер, за да открият признаци за съществуването на други измерения. Едно от средствата им е LHC – уред, който може да направи малки черни дупки, ако има допълнителни измерения с правилния размер. Те няма да се запазят дълго, но ще оставят следи от радиация в детекторите. Това поставя загадката пред едно ново ниво на развитие.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати