Юпитер не спира да ни изненадва! Джуно разкри неподозирани тайни

Джуно

Космическата сонда Джуно разкрива нови изненади за Юпитер. Тя е в орбитата на планетата от вече половин година и дава най-разнообразна информация за нея.

Първите разкрития, които направи сондата, бяха представени на годишната конференция на Европейския съюз по науки за Земята.

Предшественикът на Джуно - предходният космически апарат Галилео, изпрати сведения за Юпитер, които показаха, че планетата е съставена от хомогенни пластове твърд метален водород. Днес Джуно изпраща нови данни, които поставят тези заключения под въпрос.

Вътрешните слоеве на Юпитер не са еднакво хомогенни – това показват данните. Магнитното поле се оказва много по-силно, отколкото учените някога са предполагали.

И досега се знаеше, че магнитното поле на Юпитер е огромно. Предполагаше се, че силата му е 10 до 20 пъти по-силна от тази на земното магнитно поле. То обхваща почти 6.4 милиона км във всички посоки. Днешните измервания показват, че силата е 30-40 пъти по-голяма от тази на земното магнитно поле, което е в пъти по-голямо, отколкото предишните данни подсказваха.

Освен всичко друго магнитното поле на Юпитер има различна сила на различни места на планетата, което е твърде необичайно и много интересно. В комбинация с това за разлика от Земята магнитното поле на Юпитер се генерира по-близо до повърхността на планетата, а не дълбоко в ядрото ѝ.

Юпитер
Снимка: NASA

Новите данни пристигнаха само след пет обиколки, които Джуно направи около Юпитер. Планирани са общо седем обиколки, които ще приключат окончателно през юли 2018-та година. В зависимост от успеха на мисията Джуно може да изпълни още обиколки.

Сондата е натоварена с мисията да разкрие колко е точното количество вода на най-голямата планета в Слънчевата система. Това ще хвърли повече светлина около сформирането на планетната система, както и нашата планета Земя. Очаква се Джуно да действа повече от първоначално определеното време.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати