sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Ирминден е! Вижте какво не бива да правите днес

Ирминден е! Вижте какво не бива да правите днес

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9317
Ирминден
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

През днешния ден християнската църква почита паметта на юдейския пророк Св. Йеремия, известен със своите драматични предсказания.

Той предвещава, че Йерусалим ще бъде обсаден от владетеля Навуходоносор, а също и че народът ще се бъде пръснат по всички краища на сета, за да изкупи греховете си. Прорицателят заявява и че Бог ще прати на Земята свой син.

Днес имен ден празнуват носещите имената Ермена, Ерменлина, Ерменко, Тамара, Мая, Майя.

Първи май е важен ден и в българския фолклор – той е известен като Ермия, Йеремия, Ерминьорто, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден или празник на змиите /вярва се, че на него излиза Царят на змиите/. Около тази дата в части от страната се изпълняват специални обреди и ритуали за здраве, благоденствие и благополучие и най-вече, за да не бъде ухапан някой от змия или гущер.

Левурда

По време на Йеремия момците палели огньове и шумели с тенекии, произнасяйки заклинания, с които да пропъдят опасните гадинки. Жените пък свивали венчета, с които кичели вратите на къщите си, за да ги предпазят от злини. На този ден младите извършвали и обредно бране на див чесън, тъй като смятали, че той има свойството да пази от лошото.

Жените още се пременяли с красиви одежди и започвали да правят съдове за печене на хляб. Смятало се, че като се нацапат със сместа за съда, няма да ги приближи змия през годината. В някои части на страната на този ден момите ставали рано и събирали утринна роса, а след това я изпивали, за да са здрави и силни. Други пък изминавали косите си с отвара от билки и цветя отново за здраве.

Поверия за Ирминден

Според старите хора на този ден не бива да се работи на полето и който не спази това поверие, по-късно ще бъде ухапан от влечуго.

Ирминден е бил важен и за бременните жени и тези, на които скоро им предстои да се задомят. Вярвало се е, че те трябва да изпълнят също специални ритуали в началото на май, за да предпазят рожбите си от йеремия – заболяване, причинено от лоши очи и зли сили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати