Космически пробив! Касини се спусна между пръстените на Сатурн

1 от 5 Снимки
Касини
Снимка: NASA
Касини

Касини успя! Космическият апарат извърши първото от поредица спускания между Сатурн и пръстените на планетата. Снимките, които направи, са повече от уникални.

От НАСА оповестиха, че Касини е започнал отново да предава данни на Земята след прекъсването поради маневра. Сондата успешно се е спуснала по желаната директория и вече изпраща данни обратно на родната си планета /виж галерията/.

Снимките и данните, които Касини прави, пристигат на Земята за 78 минути. Те се приемат директно от станцията за далечни космически връзки в пустинята Мохаве, Калифорния.

Това е първото от общо 22 планирани спускания за космическият апарат Касини. По време на тях НАСА управлява апарата, така че да получи изображения и данни с помощта на датчици на апарата от зони, които на практика никога не са виждани от човешко око.

Снимките, които Касини изпрати на Земята, са уникални. За да се предпази, при спускането, Касини използваше като щит антената си. Апаратът я постави по посока на движението на частиците в състава на пръстените на планетата. Маневрата стана причина връзката със Земята да бъде прекъсната. В момента Касини вече е с антената си по посока на нашата планета и не спира да предава данни.

От НАСА са категорични – нито един космически апарат до момента не е бил толкова близо до Сатурн. Следващото спускане е планирано за 2-ри май. Основна цел ще е да се събере информация, която няма как да получим по друг начин. Предстои апаратът да направи подробни карти на гравитационното и магнитното поле на Сатурн.

Това може да разкрие не само каква е вътрешната структура на планетата, но и с каква скорост се върти. Снимките на пръстените пък ще помогнат да се изясни колко материал има в тях и откъде са се появили. Анализът на частиците помага на учените да разяснят състава на ледените пръстени на Сатурн, които гравитацията на планетата привлича към атмосферата ѝ.

Последната си маневра апаратът трябва да извърши на 15-ти септември. Тогава Касини ще се спусне към планетата и ще изгори в атмосферата ѝ. Причината е, че сондата не разполага с достатъчно гориво, за да се завърне на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати