Изобретиха устройство за четене на мисли

Мозък

Група японски учени съобщиха, че са разработили устройство, което може да чете мислите на хората чрез разгадаване на техните мозъчните вълни. Машината е създадена с цел да помогне на хората, страдащи от синдpoма нa зaключeния чoвeк, да общуват.

Състоянието мoжe дa ce paзвиe cлeд някoи зaбoлявaния нa цeнтpaлнaтa нepвнa cиcтeмa или тpaвми нa глaвния мoзък. Xapaктepизиpa ce c тoвa, чe чoвeк нe e в cъcтoяниe дa peaгиpa нa външнитe дpaзнитeли, нo ce нaмиpa в пълнo cъзнaниe, вcичкo чyвa и paзбиpa.

Към момента устройството успява да разчете около 90 процента от мислите. Тества се от доброволци, страдащи от синдрома, разделени на двойки. Единият от участниците в тестването трябва да си намисли число от едно до девет, а другият да отгатне за кое число си мисли партньорът му.

Самото устройство действа на принципа на електроенцефалограмата. То наблюдава мозъчните вълни, докато човек говори, и запаметява тяхната промяна в зависимост от изказаните фрази.

След като събере достатъчна база данни, то създава своеобразен речник. Когато двама човека с подобни машини се срещнат, двете устройства започват да превеждат на собствениците си мозъчните вълни на другия.

Разбира се, машината е все още на ниво начална разработка. Тя е дело на учените от японския университет по модерни технологии Тойохаши.

Мозъчна активност

Експертите са наясно, че към момента устройството не е способно да разчита цялостни мисловни процеси, а по-скоро отделни думи, фрази и цифри. Въпреки това редица специалисти вече изразиха мнение, че изобретението е революционно.

Японските учени не смятат да спират проекта си и дори се надяват в най-близко бъдеще машината им да може както да предава качествено мислите на хората, така и да разчита чуждите мозъчни вълни. Експертите дори възнамеряват да разработят специално мобилно приложение, което всеки да може да си изтегли на телефона.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати