Откриха близнак на планетата Венера

Откриха близнак на планетата Венера

На 219 светлинни години от Земята се намира планета, чийто характеристики силно наподобяват Венера. Астрономите дори твърдеят, че двете небесни тела може да минат за близнаци.

Новооткритата екзопланета носи името Кеплер-16496 и е заснета с телескопа на НАСА - Кеплер. Планетата се върти в орбитата на студена звезда и са ѝ необходими само 9 дни, за да направи пълен кръг.

Близостта ѝ до орбитата на звездата в нейната система съдейства и за силния приток на светлина, който я залива. Тя е почти 2 пъти по-светла, отколкото е Земята, твърдят експертите на НАСА.

Кеплер-16496 е причислена към планетите с клас М – екзопланетите, които се срещат най-често във Вселената. Освен тях астрономите на НАСА често засичат и червени джуджета.

Шансът те да са обитаеми от живи организми обаче е минимален. Непрекъснатите изригвания на тези небесни обекти ги правят непригодни за живот, пише Astronomical Journal.

Откриха близнак на планетата Венера

Откритието на подобни планети е полезно за астрономите, защото им помага да разберат как едни обекти със сходна маса са прекалено горещи, докато други са способни да поддържат вода в течно състояние.

Венера е втората най-близка планета до Слънцето и атмосферата ѝ е съставена предимно от въглероден газ. Обгражда я облак от сярна киселина, заради който температурата на повърхността ѝ достига до 467 градуса по Целзий.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати