Първото в света изкуствено Слънце вече е факт

Искуствено слънце
Снимка: evonews

Първото в света изкуствено Слънце вече е факт. То бе изпробвано в Германия и доказа, че за в бъдеще има алтернатива, която ще ни позволи сами да създаваме така полезния за планетата ни въглерод.

Изкуственото Слънце се нарича Synlight и е позиционирано в Юлих, Германия. То се управлява от German Aerospace Center (DLR) и разполага с 149 на броя ксенонови лампи. Те пресъздават по уникално точен начин естествената слънчева светлина. Също като нея тя изпарява водата и произвежда водород и кислород.

Машината е висока 14 м и е широка 16 м. Това ѝ позволява да създава температура от около 3 000 градуса, когато е насочена към конкретна област с размери 20 на 20 сантиметра.

Първото експериментално пускане на изкуственото Слънце е продължило общо 15-20 минути. През това време алтернативното осветително тяло е произвело малко количество водород. На теория обаче лампите могат да стоят включени часове наред, дори цял един ден.

Тестовете на Synlight са стартирали преди няколко месеца. Това обаче не първият публичен тест и определено може да се определи като успешен.

Лампите на изкуственото осветително тяло са с 350 киловата мощност. Предполага се, че интензитетът им е с около 10 000 пъти по-голям от интензитета на слънчевата радиация, която достига до Земята. Спектъра на UV-лъчите пък силно наподобяват тези на Слънцето. Когато се фокусират върху метална плоскост, те разграждат водата на съставните ѝ елементи - водород и кислород.

Искуствено слънце
Снимка: Tunis Daily News

Водородът е сред съединенията, които не се появяват по естествен път на Земята. Той се среща в редица други съединения, но трябва да бъде извлечен от тях, за да съществува самостоятелно. Това е и причината все по-често да се търсят подобни алтернативни варианти за извличането му по изкуствен начин.

Изкуственото Слънце е пробен модел, който гори твърде много ток. В рамките на четири часа то хаби ток колкото четири членно семейство за една година. Лампите греят толкова силно, че ако човек застане до тях, те могат да го изпепелят. Целта на учените е за в бъдеще процесът да бъде репликиран с помощта на естествената слънчева светлина и да достигне значително по-големи мащаби.

Предполага се, че една подобна машина ще може да произвежда много по-големи количества водород и ще може да се използва в ежедневието.

Следващата стъпка е генераторът да бъде включен в истинска фотоволтаична централа, за да се тества в реално условия. Настоящото съоръжение е тествало само отделни компоненти на изобретението, но за в бъдеще трябва да се проследи как ще протича процесът в работна среда.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати