Непослушен астероид обикаля Юпитер в разрез с космическите закони

Луни на Юпитер

Непослушен астероид бе засечен от учените да обикаля около Юпитер. Слънчевата система, макар и добре позната на човечеството, ни доказва, че винаги ще крие от нас изненади, за които не сме и подозирали.

Всички знаем, че повечето луни, астероиди и естествени спътници на планетите както в Слънчевата система, така и извън нея, се въртят в същата посока на орбитата като самите планети. Ако това правило бъде нарушено по някакъв начин, луната ще бъде избутана извън орбитата и ще стане самостоятелен обект. Това обаче се оказва само на теория.

Доказателството за налични изключения е новооткритият непослушен астероид, който обикаля около Юпитер.

Непослушкото показва на учените, че всяко правило има и изключение. Астрономите са открили малка луна-астероид, която не би ги изненадала, ако не обикаляше планетата наобратно.

Юпитер
Снимка: NASA

Всички планети в Слънчевата система обикалят в една и съща посока. Малкият астероид обаче се върти обратно спрямо цялата система. Вероятността един обект във Вселената да има подобни характеристики се изчислява на 0.01 %.

И докато се чудите защо Юпитер не е изгонила натрапника, учените вече са наясно – въпрос на късмет. Орбитата на астероида е такава, че траекторията минава в противоположната страна на самата орбита на Юпитер. Това създава един своеобразен баланс между притегателна и изтласкваща сила, която задържа астероида в орбита около планетата.

И колкото и невероятно да звучи, астероидът е там от най-малко 1 милион години, а ние го забелязваме чак днес. Колкото повече изследват явлението, учените са все по-убедени, че подобен тип ретроградни астероиди ще се окажат доста по-често явление, отколкото са предполагали някога.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари