Топенето на ледовете - ще ни убие или ще ни даде еликсира на младостта?

Топене на ледовете

Топенето на ледовете в световен мащаб е факт. Само в Русия замръзналата територия е 65%. Средно температурата на Земята се повишава с 0.2 градуса. До 2050-та година това ще доведе до размразяването на вечно скованите досега от леда земи. Това, от своя страна, най-вероятно ще доведе до пренастройване на имунната система на човека.

Специалисти от външното министерство на Русия са насрочили глобална среща през октомври. Там ще се говори за възможните причини за избухването на сибирска язва на полуостров Ямал. Според тях затоплянето на климата води до събуждането на спящи древни бактерии, които неминуемо ще засегнат целия свят.

По преценка на руските учени целият проблем идва от затоплянето на климата. Замръзнали на повърхността на земята, днес бактериите са се утаили и нападат отново. Много учени се съгласиха, че причина за избухването на сибирската язва е именно затоплянето.

Най-забележимите промени в климата се наблюдават в зоната на Арктика. На полуостров Таймир вече могат да се видят размразени мамути. В онези минали времена хората и животните са били погребвани на плитко и са били дълбоко замразени. Така у тях са останали всички онези вируси, които може да са станали и причина за смъртта им. Все пак и до днес не можем да сме убедени какво точно е заличило мамутите от лицето на планетата, което ги прави дори още по-опасни, но за момента - само на теория.

Учените се опасяват, че размразяването като нищо ще донесе чума и холера – заболявания, които днес изглежда, че сме победили. Ако човекът е бил погребан с дадена болест и днес бъде размразен, то неминуемо ще има разпространение на заразата.

Мамути

Съвсем скоро екип учени откри бактерии, живеещи върху останките на мамути. Те са били дълбоко в замръзналата земя в продължение на около 20 хиляди години. Оттогава до днес околната среда се е променила много и никой не може да каже как ще се държат бактериите в сегашните условия.

Докато някои виждат смърт и разруха в глобалното затопляне, други виждат в случващото се възможност за вечен живот. Идеята се зароди през 2013-та година, когато на остров Малък Ляховски от Новосибирския архипелаг в Лаптево море бяха открити остатъците от малък женски мамут. Животното изглеждало така, сякаш допреди малко е пасяло на полянката, въпреки че е починало преди около 43 хиляди години. Не само козината, но и кръвоносните съдове, мастната тъкан и мускулите са запазени. При аутопсията става ясно, че тялото му още пази кръвта с червените и белите кръвни клетки и хемоглобина.

Карнобактериите, които живеят в замръзналата земя, се посочват за виновници за перфектно запазените животни. Учените търсят в замръзналата почва микроорганизми, които да помагат на човеците да се запазят по-дълго време в добра физическа форма и да забавят стареенето.

За момента за еликсир на дълголетието се смята щамът Bacillus SP. Той е открит от учени в замразените отлагания в Мамутовата гора в Якутия. Направените лабораторни тестове с мишки доказват ползите му.

Вируси

Инжектираните животни живели с 61 дни повече, масата на тялото им се увеличила, както и мускулната сила, и то с до 60%. Мишките, инжектирани с бактерията, се ориентирали по-добре в пространството и се движели повече. Според учените жителите на Северния полярен кръг непрекъснато приемат бактериите с храната и водата и поради това средната продължителност на живота там е 90 години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати