Квазарите са най-смъртоносни в цялата Вселена

Квазарите са най-смъртоносни в цялата Вселена

Според последни данни на учените квазарите са най-смъртоносните обекти в цялата Вселена. Това е обусловено от редица фактори, като най-важният от тях е тяхната масивност.

Според учените черните дупки, които растат в квазарите, могат да станат съвсем реална причина за гибелта на цялата Слънчева система, стига да се приближат до нас съвсем плътно.

Квазарът (от англ. ез. Quasar е съкращение от QUASi stellAR radio source квазизвезден радиоизточник) е клас извънгалактически обекти, които са с много висок фактор на светлина и малък ъглов размер, което години наред заблуждавало учените, че това за звезди.

Квазарите са най-смъртоносни в цялата Вселена

Според една от теориите квазарите са галактики, които все още са в начален етап на развитие и свръхмасивна черна дупка поглъща цялото вещество, което я обикаля. За пръв път квазарите са били забелязани през 1960 като радиоизночници.

Много е трудно да се определи точното число на намерените досега квазари. Това се обяснява с постоянното откритие на нови и нови квазари и от несъвсем ясните граници между квазарите и другит типове галактики. Според последните данни досега са открити 195 хиляди квазара.

Рейтинг

3.4
Общо 10 гласували
5 2
4 4
3 2
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Тони
Тони
25.10.2011 00:02
Твърде късно или твърде рано, няма никакво значение. Приближи ли ни черна дупка спасение няма, но това е малко вероятно.
1
0
@
@
30.08.2011 19:08
Доколкото ми е известно кавзарите не са галактики в начален етап на развитие. Дори не са резултат от сблъсък на две галактики. По-ярки са от стотици галактики взети заедно. Сърцето им се състои от свръх масивна черна дупка тежаща колкото милиарди слънца. Информацията по-горе не съответства много на оригиналната постановка, но все пак е близо. А на нас т.е. на планетата земя ни стига и една обикновенна черна дупка родена от една единствена звезда за да настъпи краят ни, а само в нашата Галактика сигурно има милиони такива и са толкова трудно откриваеми, че разберем ли, че е близо ще е вече късно.
1
0
Nejo_95
Nejo_95
14.03.2011 19:59
Black Hole
1
0