Вековната загадка с усмивката на Мона Лиза вече е разбулена

Вековната загадка с усмивката на Мона Лиза вече е разбулена

Столетия наред загадъчната усмивка на Мона Лиза събуждаше любопитство и създаваше мистериозен воал около най-известната картина на Леонардо да Винчи. Сега обаче учените са убедени, че са успели да разтълкуват емоциите на това потайно лице.

Ново изследване на университета Фрайнбург, Германия доказа след серия от експерименти, че моделът на Да Винчи е щастлива, позирайки за портрета, и не крие следи от тъга.

Неврологът Юрген Корнмайер, който е консултант по проучването, споделя, че при допитване 97% от анкетираните твърдят, че усмивката на Джокондата изразява щастие.

Участниците в опитите са разгледали серия от черно-бели снимки на картината, които били манипулирани. Някои от тях били оригинални, а други – изкривени, така че образът да изглежда по-тъжен или по-весел.

Вековната загадка с усмивката на Мона Лиза вече е разбулена

Анкетираните са разглеждали снимките в произволен ред, а задачата им е била да определят коя усмивка им се струва най-тържна и коя - най-щастлива. 97% от участниците са посочили оригиналната усмивка на Джокондата като най-веселата от предложените.

Но картината, която е изложена в Лувъра от 1797 година, все още интригува милионите туристи. Образът на Мона Лиза винаги се е приемал като двусмислен – съчетаващ едновременно тъга и щастие.

Въпреки че авторите на изследването вярват, че са разрешили една вековна загадка, специалистите по история на изкуството са на друго мнение.

Тълкуването на художествените произведения до голяма степен е субективно и точно в загадката, която носят със себе си, се крие тяхната магия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати