sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Внимавайте тази седмица! Започва Сухата неделя

Внимавайте тази седмица! Започва Сухата неделя

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Кукери
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

В понеделник след Сирни Заговезни започва първата седмица от Великия пост. Тя се отбелязва след Сирни заговезни и през нея се чества Тодоровден. В народните вярвания е позната като Суха неделя, Гладна седмица, Кукерска неделя, Тудурица и други.

Старите нашенци са чували от своите баби и дядовци, че в следващите дни народът трябва да е много внимателен, защото периодът е опасен и може да доведе до беди. В тази връзка и в различните краища на България битуват редица вярвания и суеверия.

Според едно поверие от източните части на страната, ако човек бъде покосен от заболяване през Сухата неделя, той няма да се изцери. Вярва се още, че в следващите дни глухият Тодор може да унищожи растенията или пък да отнеме слуха на хората.

Според други вярвания седмицата е опасна, защото през нея вечерно време навън излизат таласъми и други опасни митични създания. В някои отделни краища в миналото се е говорило още, че ако пиле, появило се от яйце, снесено през Сухата неделя, прескочи мъртвец, той ще се превърне във вампир.

Не можем да не отбележим също така, че Сухата неделя започва с ден, известен като Чист понеделник (нарича се още Рогат, Кукеровден, Песи понеделник). Според старите обичаи именно в този ден се тричат кучета. На някои места излизат и кукери.

Постене

Великденските пости продължават четиридесет дни. Те са не само разтоварващ режим, чрез който се лишаваме от блажна и тежка храна, но и метод за пречистване на душата ни. Постът е време, което калява волята ни, учи ни да надмогваме самите себе си и да побеждаваме страстите си. Прави ни по-добри, смирени и възвишени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати